Фоча: Запуштени историјски споменици

Радмила Ђевић
Фоча: Запуштени историјски споменици

Фоча - Иако фочански крај броји на десетине културно-историјских споменика, не поклања им се довољно пажње и бриге, а неки од њих су запуштени, па чак и порушени.

Фоча је одувијек имала велељепна здања, угледне личности, биљежила историјске датуме, а различите културе и народи оставили су јој богатство у споменицима. Њени бисери и огледала прошлости данас губе свој сјај.

- Културно-историјски споменици су разноврсни у Фочи. Од грађевина, стећака, писаних споменика, докумената... Разноврсност култура оставила нам је бројна културна добра. Због рата и небриге друштва многи споменици су запуштени, неки данас нису ни приступачни - каже кустос Музеја "Стара Херцеговина" у Фочи Драгица Ћурчић.

Она наводи да су споменици из периода НОБ-а у Фочи бројни и сачувани, али су зато они старији готово уништени.

- Бројни стећци који су регистровани као споменици налазе се у запуштеним предјелима и нису заштићени. Исто тако, и неки споменици који су на листи Комисије за очување националних споменика БиХ, попут фочанског хана, пропали су. Хан се срушио прошле године, а од некад велељепног здања и јединог сачуваног хана у БиХ постао је ругло града. Једноставно, културна добра су благо које не чувамо - каже Ћурчићева.

Додаје да је за очување споменика најважнија брига цијелог друштва, али да су досадашњи немар и недостатак новца узели маха.

- Нажалост, послије рата поједине споменике културе купила су приватна предузећа у процесу приватизације и о њима није вођена брига. Кључни су и пројекти кроз које ће се адаптирати споменици. Типичан примјер је санација ћуприје на Дрини која је у току и која би свима нама требало да послужи као примјер да сачувамо свјетионике и свједоке историје - каже Ћурчићева.

Писано благо

Многе споменике културе у Фочи баштини и Музеј "Стара Херцеговина". Сачуване књиге и документи вриједно су писано благо.

- Оно што можемо издвојити је сачуван први списак ученика из српске школе из 1865. године, који нам је предао професор Марко Вего - каже Драгица Ћурчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана