Фоча: Шест деценија преданог рада Музејa Стара Херцеговина

Радмила Ђевић
Фоча: Шест деценија преданог рада Музејa Стара Херцеговина

Фоча - Музеј "Стара Херцеговина", који у посљедње вријеме биљежи рекордне посјете, у овој години акценат ставља на припреме за прославу шест деценија постојања коју ће обиљежити у наредној години.

Кроз четири сталне поставке Музеј најбоље свједочи о овом крају Српске, историји, обичајима, именима, поткрепљујући све сачуваним фотографијама и предметима. Поставке "Фоча у прошлости", "Етнографска поставка", "Битка на Сутјесци" и "110 дана фочанске републике" привлаче све већу пажњу јавности. На годишњем нивоу остваре и по 2.000 посјета.

- У просјеку око 100 до 150 посјетилаца имамо мјесечно. Највише је било ученика из основних и средњих школа у Фочи, а од страних гостију имали смо бројне посјетиоце из Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске. Прије неких мјесец и по имали смо групну посјету туриста из Чешке, а такође и један новинар из САД недавно је посјетио наш музеј, јер он има намјеру да напише књигу о дешавањима на овим просторима прије и послије рата - рекла је директор Музеја Бранка Драгичевић.

Сачувано музејско благо омогућава посјетиоцима да доживе и проживе један тренутак давне прошлости фочанског краја, од турског, аустроугарског, до периода свјетских ратова и новијег доба. Драгичевићева додаје да посјетиоце највише импресионира историјски период НОБ-а, а да их изненаде богата фочанска прошлост и култура.

- Ове старије који се још сјећају периода бивше Југославије највише привлачи наша поставка из периода НОБ-а, нешто млађе највише интересује "Етнографска поставка", а људе са стране највише интересује поставка "Фоча кроз вијекове", јер је ту највише приказан развој града, од његовог настанка па све до данас - истакла је Драгичевићева.

Са поставком "Битка на Сутјесци" Музеј је у прошлој години обишао неколико музејских установа широм овог краја и  регије, а међу најзначајнијима је гостовање у Музеју у Јабланици приликом обиљежавања 71. годишњице битке на Неретви.

Угостили су и бројне изложбе домаћих аутора, али и изложбе из свих крајева Српске и Србије. Сличне активности настављају и током ове године у којој ће се, прије свега, припремати за обиљежавање 60 година Музеја, које се навршавају наредне године, истиче Драгичевићева.

- У овој години настојаћемо да припремимо још неку од наших изложби, а оно што нам је приоритет је да се припремамо за прославу великог јубилеја - истакла је Драгичевићева.

Бројним активностима Музеј "Стара Херцеговина" учествује у богаћењу културног живота у граду. Дјелатност настављају са жељом да у будућности буду и носилац културног туризма Фоче.

Некад хотел, данас музеј

На мјесту гдје је сада Музеј "Стара Херцеговина" некада је био хотел "Герстл". Саграђен је у аустроугарском периоду 1906. године, а његови власници били су брачни пар Самуел и Каролина Герстл. Хотел је имао 24 собе, а срушен је 1944. године. Хотел "Вучево" саграђен је на истом мјесту, а 1956. године адаптиран у музеј. У етнографској поставци музеј чува посуду у коју се стављао жар и то је некада било једино грејно тијело соба хотела "Герстл".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана