Фоча: Публике има, представа нема

Радмила Ђевић
Фоча: Публике има, представа нема

Фоча - Сала Градског позоришта у Фочи најчешће је празна, а током године на овој сцени буде изведена само једна представа и то гостујућа.

Иако је сала комплетно уређена и има капацитет од око 300 мјеста, публика је ускраћена за дражи позоришта. Једна од посљедњих представа које су одигране у фочанском позоришту је "Волио сам Емину, опасно по живот", у извођењу сарајевског театра "Промаја".

У Центру за културу и информисање општине Фоча сматрају да је позориште веома важно за свако мјесто, али не обећавају да ће локални театар ускоро заживјети.

- Нажалост, култура и позориште су на периферији, а не знамо до када ће то потрајати. Чак и они који су надлежни да се тиме баве имају друге приоритете и никада нема довољно новца за умјетност - казао је директор Центра за културу и информисање у општини Фоча Владимир Пантовић.

Да је фочанска публика заинтересоване за позоришне представе потврђују и бројни млади људи, који истичу да је права штета што у сали нема више ни гостујућих представа.

- Врло често пожелим да посјетим Градско позориште, али не сјећам се када сам посљедњи пут имала прилику - казала је Фочанка Свјетлана Поповић.

Недостатака градске позоришне сцене свјесни су и челни људи у општини, у чијој је надлежности позориште. Казали су да намјеравају да овакву слику промијене.

- Фоча има много младих људи који не могу да оду у позориште. Имамо салу, али уопште није ријешен статус позоришта. Оно нема ни програм, ни кадар, ни руководство, а то морамо да ријешимо - рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Додао је да је могуће спајања позоришта са библиотеком и музејом у Фочи, као и да би се за почетак требало посветити оснивању локалног аматерског позоришта.

Зграда

Некадашња зграда архивског складишта и сале за манифестације у оквиру Градске библиотеке и Музеја у Фочи преуређена је 2007. у просторије за Градско позориште. Старији Фочаци присјећају се да је ова општина шездесетих и седамдесетих година имала позориште у оквиру Радничког универзитета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана