Флаутисткиња Александра Копић из Бањалуке: Живи за сцену и концертно суочавање с публиком

Мирна Пијетловић
Флаутисткиња Александра Копић из Бањалуке: Живи за сцену и концертно суочавање с публиком

Бањалука - Музика је њен живот, а флаута средње име. Тако се у неколико ријечи може описати талентована флаутисткиња Александра Копић, Београђанка са адресом у Бањалуци, која се ових дана припрема за концертну турнеју по региону.

Ова млада, талентована музичарка посветила је добар дио свог школовања, како на основним, тако и на мастер студијама, изучавању савременог музичког израза, а како истиче, живи за сцену и узајамно упијање музичких емоција са публиком.

- Открила сам неки нови поглед на савремену уметност, схватила сам да ме то посебно испуњава, а поготово када имам прилику и да сарађујем са композиторима - истиче Копићева.

Посљедњих дана вриједно вјежба и припрема се за низ наступа које ће изводити у сарадњи са колегама и пријатељима, а за "Глас Српске" је подијелила емоције пред концертно суочавање са публиком.

- Пожелела сам да се након дужег времена представим својој домаћој, београдској публици, те сам у сарадњи са Центром лепих уметности "Гварнеријус" добила датум, 26. мај. За тај концерт, који са радошћу ишчекујем, одабрала сам стандардни репертоар за флауту и клавир - најављује први у низу концерата Копићева.

Публика ће тако уживати у музицирању, од барокних, па све до савременијих композиција.

- Представићу се и са једном соло композицијом Давида Мастикосе, за коју сам и емотивно везана, "Memories 92". На клавиру ће ме пратити пријатељица и сарадник Данијела Новаковић, са којом спремам композиције Баха, Чајковског, Борнеа, Доплера и многих других - истиче Копићева.

Након концерта у "Гварнеријусу", који води један од најистакнутијих српских виолиниста Јован Колунџија, Копићева ће одржати и концерте у Штрмцу у Хрватској, а затим се враћа у Републику Српску, гдје ће концертом обрадовати становнике Градишке.

- За средину јуна планирам и концерт на којем ћу премијерно представити савремене композиције аутора са простора БиХ, у Културном центру ГРАД, у Београду. Овом концерту се посебно радујем, јер ће то бити вече савремене музике, где ћу представити област којом сам се бавила током мастер студија - најављује Копићева.

Када су у питању планови, заједно са флаутисткињом Тиханом Голубић планира и вјежба репертоар за концерт у Загребу, али и другим градовима регије и иностранства.

Иза Копићеве је богато концертно искуство, а недавно је имала част да свира и са Загребачким ансамблом флаута.

- До ове сарадње је дошло сасвим случајно, када један њихов члан није могао да дође у Бањалуку. Морам нагласити да ми је то била посебна част и задовољство, али и помало стресно искуство, пошто сам за само пар сати морала да спремим програм који сам свирала са њима - присјетила се Копићева наступа који је одржан у оквиру "Дана Владе С. Милошевића" у Бањалуци.

Амбиције

- Жеља ми је да живот посветим уметности на било који начин, зато ћу се и у будућности трудити да што више наступам. Такође планирам да се упишем и на докторске студије које ће ми сигурно помоћи да се изразим у некој од области музичког стваралаштва и сигурно ће ме терати да идем даље и да се борим за опстанак културе и музике, баш у овим временима када свака нада  за тим умире - рекла је Александра Копић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана