Flaster Graffiti Jam: Бојама пркосе јесењој киши

Јасмина Перишић
Flaster Graffiti Jam: Бојама пркосе јесењој киши

БАЊАЛУКА - Коначан изглед мурала који ће красити зграду у бањалучком насељу Борик добија своје обрисе, а са фасаде се пролазницима "смијеши" балон са веселим елементима.

Пролазници, који свакодневно застају да гледају како млади умјетници Артез и Лонац већ седми дан оцртавају ово ремек-дјело под именом "Find your way to fly", свједоче колико је Бањалука жељна новитета.

Позитивне критике и коментари пљуште са свих страна, а један од организатора ове активности и члан Удружења грађана "Фластер" Иван Кустурић рекао је да га највише радују позитивни коментари старијих суграђана.

- Реакције су одличне, сви су одушевљени и подржавају нас, а највише волим да чујем похвале старијих људи. Надамо се да ће и градске институције препознати значај овог уљепшавања града и пружити нам подршку и на сљедећем " Flaster Graffiti Jam " фестивалу - рекао је Кустурић.

Најавио је да би мурал, који се осликава у склопу четвртог "Фластер Граффити Јам" фестивала, требало да буде завршен сутра, док ће скидање скеле уз помоћ које су умјетници сликали по зиду бити обављено у суботу.

- Није планирано никакво свечано отварање. Мурал ће остати на оку грађанима да свједочи о једној лијепој идеји која је граду дала новије рухо - рекао је Кустурић.

Истакао је да му је жао што прошле године грађани једне од зграда нису дозволили да на њој мурал исцрта најпознатији цртач графита Италијан Мануел Дирито.

- Схватам да људи нису знали шта је то у ствари, али сада ће знати. Нажалост, могли смо да имамо дјело свјетски признатог умјетника који своја платна продаје по цијени од неколико хиљада евра - рекао је Кустурић и додао да је Дирито ипак насликао један мурал у склопу студентског кампуса, за који зна тек мали број људи.

Умјетник Артез каже да су неки градови у Пољској идентитет изградили на муралима.

- Имају и арт туристичке туре гдје туристима показују мурале и тако пуне градски буџет. И Бањалука има потенцијала за тако нешто. Доказали смо да оронуле и сиве фасаде могу једноставном интервенцијом добити ново рухо, а тако и повећати туристичку атрактивност града - закључио је Артез.

Брачни пар Арнаутовић из насеља Борик каже да су поносни што је мурал осликан баш у Борику.

- Ово је насеље из седамдесетих година и фасаде су дотрајале, тако да је ово предиван потез. Требало би више зграда овако украсити - рекао је Фадил Арнаутовић.

Фотографије

Организатори " Flaster Graffiti Jam " фестивала у току цртања мурала снимали су "Тиме - лапсе" фотографију, која подразумијева сликање свака два или три минута како би била склопљена анимација која ће приказати читав процес цртања мурала.

- Поставићемо то на нашу "Фејсбук" страницу, а вјероватно ће и наш спонзор "Бањалучка пивара" то користити за своју промоцију - рекао је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана