Филмска клапа за Далмација филм фестивал

Срна
Филмска клапа за Далмација филм фестивал

Омиш - У Омишу је званично започела сарадња Међународног филмског фестивала "Први кадар" из Источног Сарајева и "Далмација филм фестивала", чијем је директору Марку Капитановићу уручено признање "Филмска клапа".

Директор "Првог кадра" Александра Митрић Штифанић наводи да је приказивањем награђених филмова са досадашњих фестивала, "Први кадар" у Омишу представио избор кратких играних филмова из цијелог свијета и започео програмску сарадњу са омишким фестивалом.


"Представили смо наш фестивал избором најбољих кратких играних филмова, указујући на умјетнички домет филмских остварења и значај 'Првог кадра' за развој кинематографије и афирмацију филмског стваралаштва у регији", наводи Штифанићева за Срну.

На градској плажи у Омишу у току три вечери фестивала приказан је филм "Љубав на први поглед" Марка Плејна, добитника "Филмске клапе" за најбољи кратки играни филм у међународној селекцији "Арт кратки" на 8. "Првом кадру".

Приказани су и "Резач оловака" Мехдија Лепарта, те "Исак" Федерика Точела, добитника Гранд прија за најбољи кратки играни филм у међународној селекцији "Арт кратки".

Према њеним ријечима, у оквиру зимског програма "Далмација филм фестивала", током септембра биће приказани документарни филмови са "Првог кадра", путем презентације домаће филмске продукције и документарне приче наших најзначајнијих документариста.

Дио програма "Далмација филм фестивала" биће представљен избором филмова фестивалског програма и сопственом продукцијом на овогодишњем "Првом кадру", који ће бити одржан од 6. до 12. новембра у Источном Сарајеву.

"Надамо се да ћемо наставити ову сарадњу, не само у програмској размјени филмова, него и кроз заједничку продукцију и повезивање умјетника из Републике Српске и Хрватске, стварајући тако платформу за развој кинематографије цијеле регије", наводи Штифанићева.

Она најављује да ће умјетнички директор "Првог кадра" уручити "Филмску клапу" и Фестивалу глумачких остварења у Нишу, који је почео 20. августа.

Према њеним ријечима, са организаторима нишког фестивала договорено је да један од играних филмова најновије продукције премијерно буде приказан у Републици Српској на овогодишњем "Првом кадру" у новембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана