Филмичност призора на фотографијама Ненада Малешевића

Мирна Пијетловић
Филмичност призора на фотографијама Ненада Малешевића

Бањалука - Изложба фотографија Ненада Малешевића "Документи/Увод у студију престајања" отворена је у четвртак увече у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Поставка обухвата неколико циклуса којима се умјетник бавио у периоду од 2004. до 2014. године и које представљају својеврстан визуелни дневник.

Кустос изложбе у Бањалуци је Лана Пилиповић, а ову интересантну поставку отворио је филозоф и теоретичар умјетности из Београда Јован Чекић.

- Мислим да је данас јако добро када имате једну интимну анализу и документовање нечега што је прошло, уз комбиновање са својим сећањима. Мање-више сви то радимо, а оно што ми је занимљиво јесте да би требало да имамо један нови однос према будућности. Данас се чини као да нам је нека машина исјекла будућност па су нам остала само сећања - рекао је Чекић на отварању изложбе.

Малешевић, према ријечима кустоса Лане Пилиповић, припада првој генерацији умјетника Академије умјетности у Бањалуци, а био је и оснивач "Протока", чији је настанак био веома значајан за креирање савремене сцене код нас.

Када је у питању поставка у Музеју савремене умјетности РС, аутор доводи у везу оно што гледа са оним што понекад апокалиптично замишља, а распон између виђеног и идеализованог представља простор умјетниковог ужитка.

- Фотографија потом исходи као позорница на којој се изненада може нешто десити. На фотографији ми је битна филмичност призора, а не релација са истином, па изабрани кадрови често као да не припадају стварности или су простори у којима се може замислити одвијање радње неког филма. Тачније, ријеч је о поетичној нарацији оног што се мијења и што не престаје да се мијења, о свједочењу надохват неухватљивог - нагласио је Ненад Малешевић.

Аутор тако на својим фотографијама покушава да сачува и продужи садашњи тренутак да га као магијом претвори у трајање.

Биографија

Ненад Малешевић је дипломирао на Одсјеку графике Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, а магистрирао на групи за теорију уметности и медија Интердисциплинарних студија Универзитета уметности у Београду. Суоснивач и члан Центра за визуелне комуникације "Проток" (2005-2008). Аутор је бројних текстова из теорије умјетности и теорије медија. Учествовао је на филмским фестивалима са кратким филмовима, излагао групно и самостално у земљи и иностранству, а тренутно ради као професор графичког дизајна на Слобомир П Универзитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана