Филмичност призора кроз фотографије Ненада Малешевића у Суботици

Мирна Пијетловић
Филмичност призора кроз фотографије Ненада Малешевића у Суботици

Бањалука - Изложба фотографија Ненада Малешевића "Документи / Увод у студију престајања" биће отворена вечерас у 19 часова у Савременој галерији у Суботици.

Изложба је реализована у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бањалуке и у овој институцији је представљена током новембра 2014. године, а у 2015. години приказана је у Центру за савремену фотографију - Галерији "Photon" у Љубљани и Галерији "Артгет" Културног центра Београда.

Изложба обухвата неколико циклуса (Доба обнове, За Гетеов поглед, Донау, Die Pflanzen) којима се умјетник бавио у периоду од 2004. до 2014. године и својеврстан су визуелни дневник умјетника. Кустос изложбе, као и ауторка текста у каталогу је Лана Пилиповић, виши кустос МСУРС.

- Малешевићу је на фотографији битна филмичност призора, а не релација са истином, па изабрани кадрови често као да не припадају стварности или су простори у којима се може замислити одвијање радње неког филма. Тачније, ријеч је о поетичној нарацији оног што се мијења и што не престаје да се мијења, о свједочењу надохват неухватљивог - записала је Пилиповићева.

Овај умјетник је раније у разговору за "Глас Српске" истакао да је радио ову изложбу инспирисан филмским ауторима култног "црног таласа".

- Мени је било значајно да у мотивима, односно у ситуацијама које снимам, препознам потенцијал драмске радње, тако да фотографије свједоче о томе да ће нешто можда бити присутно на мјесту снимања у моменту када завршим са фотографисањем. Отуда зебња да ће се можда нешто у будућности пропустити - рекао је тада Малешевић о свом стваралаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана