Филм “Учитељ из Дримкола” у петак у Банском двору: Посвета Анђелку Крстићу

М. М.
Филм “Учитељ из Дримкола” у петак у Банском двору: Посвета Анђелку Крстићу

БАЊАЛУКА - Филм “Учитељ из Дримкола” аутора Бошка Милосављевића и Милана П. Кићевца, посвећен Анђелку Крстићу биће приказан у петак у Арт биоскопу Банског двора.

- “Учитељ из Дримкола” јесте необична прича. То је биографија заборављеног књижевника, као и националног радника и подвижника који је живио у тешким временима турске, а касније и повремене бугарске окупације у данашњој Сјеверној Македонији, која се у вријеме његовог живота називала и Старом или Јужном Србијом. Деценијама се борећи као учитељ за описмењавање српског народа у тим крајевима био је хапшен и прогањан, а иза себе оставио је и низ изузетних приповједака као и култни роман “Трајан” из 1932. године, у којем је описао тежак живот својих земљака печалбара, надничара - наводе из Банског двора у најави филма.

Филм је рађен спојом новоснимљеног материјала, у којем су забиљежени разговори с рођацима, стручњацима и ствараоцима, те архивских фотографија, старих чланака, докумената, али и цртежа који описују вријеме у којем је живио.

Пројекција филма почиње у 19 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана