Филм “Слава - славски обичаји на романији” чува традicijу

Срна
Филм “Слава - славски обичаји на романији” чува традicijу

ПАЛЕ - На Палама је вечерас премијерно приказан етномузиколошки филм “Слава - славски обичаји на Романији”, чији је циљ да сачува традицију и културу српског народа.

Аутор филма Славиша Гуја рекао је новинарима да је филм сниман око шест година, с циљем да се прикажу и сачувају од заборава највреднији обичаји везани за прославу крсне славе на Романији.

“Филм говори о прослави крсне славе педесетих и шездесетих година прошлог вијека на Романији, а радили смо са стручном екипом етнолога, антрополога, етномузиколога и људима који су живјели у то вријеме. Покушали смо да сачувамо дио наше традиције, културе и да на овај начин, осим пјесама и музике, оставимо слику иза нас, да ови млади људи имају нешто сутра да могу погледати и рећи овако су наши преци славили”, поручио је Гуја.

Гуја је захвалио свима који су на било који начин учествовали у снимању филма.

Коаутор и музички уредник филма Зорана Гуја навела је да је филм приказ дјелимично заборављене традиције која се све више губи у савременим славским обичајима, те изразила задовољство што су успјели да то сачувају од заборава.

“Жељели смо на овај начин да оживимо и вратимо изгубљене обичаје. Оно што је специфично за овај филм јесте музички дио, односно пјесме које прате цијели догађај, тако да смо се трудили и да вратимо заборављене пјесме”, истакла је Зорана Гуја.

Према њеним ријечима, оно што је публика чула и видјела заправо су пјесме које су дио славског обреда и оне изван самог обреда, али припадају укупном обичају.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је захвалност аутору филма јер је од заборава сачувао славске обичаје који су дубоко утемељени у идентитет српског народа ових простора, али који се, у складу са савременим животом, постепено губе и нестају.

Југовић је истакао да славске обичаје одликује православље и светитељ заштитник сваке српске породице.

“Због тога је битно да постоје овакви филмови како никада не бисмо заборавили своје обичаје. Трудићемо се да у будућности што више промовишемо традицију српског народа и свега онога што нас одликује и што утиче на наш опстанак као нације”, истакао је Југовић.

Сарадник на филму доктор Богдан Дражета, научни сарадник на Институту за етнологију и антропологију на Филозофском факултету у Београду, рекао је да је битно забиљежити славске обичаје једног краја због њиховог великог значаја у традиционалној и савременој култури Срба.

“Славски обичаји су најважнији обичаји годишњег циклуса не само у животу појединца, него и групе, али мале групе одакле сви потичемо, а то је породица. Ми пратимо славске обичаје као нераскидиви део културног идентитета људи, што значи да су кроз неке устаљене праксе, навике које су стекли током векова и од давнина, људи практично себи неку своју причу изградили кроз посебне здравице које се изговорају на овом подручју”, рекао је Дражета.

Филм је урађен у продукцији “Слаџ продуцтион”.

Породица Гуја прије двије године премијерно је приказала документарни етномузиколошки филм “Романијска свадба”, који говори о свадбарским обичајима Сарајевско-романијске регије из протеклог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана