Филм посвећен првој жени добитници Нобелове награде: Прича о Марији Кири 26. марта у Бањалуци

Александра Глишић
Филм посвећен првој жени добитници Нобелове награде: Прича о Марији Кири 26. марта у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Филм “Радиоактивна”, који говори о славној научници Марији Кири, домаћу премијеру имаће 26. марта у “Синеплексу Палас” у Бањалуци. 

Француско-иранска редитељка Марјан Сатрапи, награђена 2007. године у Кану за филм “Персеполис”, снимила је овај дугометражни филм у којем Розамунд Пајк тумачи Марију Кири, прву жену добитницу Нобелове награде. Сценарио је настао као адаптација романа Лорен Реднис.

 

Марија Кири је рођена 1867. у Варшави, а у Француску је дошла да студира и тамо упознала будућег супруга. Пјер и Марија Кири заједно су открили радиоактивност и продрмали тадашње научне кругове.

Њих двоје су 1903. године освојили Нобелову награду за откривање радиоактивности, након чега је Пјер убрзо умро. Послије његове смрти Марија се почела још интензивније бавити науком и освојила је другу Нобелову награду за своја открића која су промијенила свијет.

Марија Кири је била прва професорица на Универзитету Сорбона. У њена највећа достигнућа спадају рад на теорији радиоактивности и техникама раздвајања радиоактивних изотопа као и откриће два нова хемијска елемента - радијума и полонијума. Под њеним личним надзором вршена су, прва у свијету, истраживања о могућности изљечења рака помоћу радиоактивности. Један је од оснивача нове гране хемије - радиохемије.

Рођена је као пето дијете у учитељској породици. Њен дјед Јозеф Склодовски био је познати педагог. Отац Владислав Склодовски био је наставник математике и физике, као и директор двију варшавских гимназија. Њена мајка је била педагог и директорица школе, али је боловала од туберкулозе и преминула је када је Марија имала 12 година.

Када је Марија завршила гимназију, годину дана је провела на селу у властелинској, земљопосједничкој породици свог оца, а потом код оца у Варшави, гдје је повремено радила дајући приватне часове.

У Пољској тога доба жене нису могле ићи на универзитет па је Марија са старијом сестром Браниславом склопила договор да ће је финансијски помагати током њеног студирања медицине у Паризу у замјену за то да сестра њу почне финансијски да помаже на исти начин за двије године.

У улози Пјера Кирија у филму појављује се Сем Рајли. Ања Тејлор Џој игра Ирену, кћерку Марије Кири, а Сајмон Расел Бил професора Липмана са Универзитета у Паризу с којим се Марија Кири сукобила.

Скандал

 

 

Године 1911. објављена је веза Марије Кири и француског физичара Пола Ланжевина. Ова веза је трајала око годину дана (1910. и 1911. године). Ланжевин је био ожењен и оставио је породицу због ове везе. Новине су осуђивале Марију као жену која је растурила породицу Ланжевинових. Пошто је Марија била четири године старија, новине су имале додатни разлог да је оптужују.

Пошто се изјашњавала као атеиста, а поријеклом је била из Пољске у којој је тада живио велики број Јевреја, јавиле су се и гласине да је Јеврејка иако је потицала из пољске племићке породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана