Филм "Отац" у трци за награду Европске филмске академије

Tanjug
Филм "Отац" у трци за награду Европске филмске академије

БЕОГРАД - Европска филмска академија (ЕФА) објавила је прву селекцију од 32 најбоља европска филма препоручена за номинације за Европску филмску награду у различитим категоријама - режија, сценарио, глума, а међу одабраним остварењима нашао се и домаћи филм "Отац" редитеља Срдана Голубовића, саопштили су продуценти.

Европска филмска академија објавила је први списак филмова састављен од 32 наслова међу којима и филм "Отац", а у септембру ове године списак играних наслова биће проширен са још новим остварењима, чиме ће бити обухваћени и филмови који су имала потврђену премијеру до 31. маја ове године, а до чега није дошло услед актуелне пандемије.

Услов је, да ти филмови имају премијеру у биоскопима или Онлајн, до краја новембра 2020.

Веома успешан биоскопски почетак филма "Отац" у којем насловну улогу тумачи популарни глумац Горан Богдан нагло је био прекинут због пандемије корона вируса, али по отварању домаћих биоскопа филм ће се поново наћи на репертоару истих.

Филм је имао светску премијеру на овогодишњем филмском фестивалу у Берлину на ком је освојио две награде, а потом је крајем фебруара отворио 48. београдски ФЕСТ.

"Отац" је филм о човеку коме су због сиромаштва одузели децу, губитнику, одбаченом и пониженом човеку, који кроз своје путовање, ходајући од свог села на југу Србије до престонице, са краја на крај земље, из протеста, достојанства, жеље да докаже и себи и другима, из очаја - постаје херој.

У главној улози, оца Николе, нашао се прослављени глумац Горан Богдан, док су остале улоге припале Борису Исаковићу, Нади Шаргин, Милици Јаневски, Вахиду Џанковићу, Јови Максићу, Николи Ракочевићу, Милану Марићу и Љубомиру Бандовићу, а у улози деце нашли су се Ајла Шантић и Мухарем Хамзић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана