Филм о Душку Трифуновићу “Живот је маскенбал” премијерно у недјељу

Б. П.
Филм о Душку Трифуновићу “Живот је маскенбал” премијерно у недјељу

БАЊАЛУКА - Документарни филм “Живот је маскенбал” о пјеснику Душку Трифуновићу у режији Бранка Лазића, по сценарију Саше Берендике, премијерно ће бити приказан у недјељу од 21 час на програму Радио-телевизије Републике Српске.

Ријеч је о документарној причи о дјечаку са малим изгледима да преживи дјетињство. То је приповијест о “раднику-пјеснику”, младом машинбравару који пише пјесме кријући се по ћошковима нафтне рафинерије, а који ће се за врло кратко вријеме наметнути као врло важна фигура књижевног и укупног јавног живота Сарајева и БиХ почетком шездесетих година прошлог вијека. Ово је филм о човјеку који је описменио популарну музику, а као заслугу за то, умјесто уносних тантијема за безвременске хитове, пришивена му је етикета “естрадни пјесник”.

 - Драма о човјеку, некадашњем симболу Сарајева, који ће овај град напустити, нечујно, 1992. године. А у Новом Саду ће сам себи пришити нову етикету: пјесник-измаглица. Не избјеглица, већ измаглица. Написаће поново, по сјећању, већину својих дјела: збирки пјесама, романа, драмских комада. Како је и зашто Душко Трифуновић био и остао више познат, него читан? Зашто је пјесник, овјенчан најзначајнијим пјесничким наградама, антологизован, верификован од озбиљне књижевне критике, у академским круговима и даље уладичен међу естрадне пјеснике - стоји у најави филма.

У филму учествују писци: Перо Зубац, Рајко Петров Ного, Изет Сарајлић, Мухарем Баздуљ те музичари Горан Бреговић, Габор Ленџел, Жељко Бебек, Сеад Мемић Вајта, академик Зоран Пауновић.

Уз Лазића и Берендику, режисерско-сценаристички тандем који је радио и документарни филм о Бранку Ћопићу, као савјетник на пројекту учествовали су Татјана Марјановић, директор фотографије Љубомир Тешинић, монтажер Ведран Марић, сниматељ Дејан Рачић, мајстор свјетла Драган Талић, мајстор тона Владимир Владетић и продуцент Саша Ђорђевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана