Филм "Музика Џона Вилијамса" стиже на стриминг

Бранислав Предојевић
Филм "Музика Џона Вилијамса" стиже на стриминг

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио "Дизни" премијерно је представио први трејлер за документарни филм "Музика Џона Вилијамса", причу о 92-годишњем легендарном филмском композитору, која на стриминг стиже у новембру.

У каријери која је трајала седам деценија Вилијамс је компоновао музику за неке од најхваљенијих филмова у историји кинематографије освојивши 26 "Греми" награда, пет "Оскара" уз невјероватних 47 номинација, седам БАФТА и три "Еми" награде те четири "Златна глобуса".

Почевши од његових првих дана као џез пијанисте, документарац слави Вилијамсових безброј доприноса умјетности покретних слика, музици за концертну позорницу, као и његов неизбрисив утицај на популарну културу, укључујући музику за филмове из серијала "Ратови звијезда", "Индијана Џонс", "Хари Потер" и безброј других класика.

Документарац садржи интервјуе са његовим сталним сарадницима попут Стивена Спилберга, Џорџа Лукаса, Џеј-Џеја Абрамса, Лоренсa Касданa и Криса Мартина из "Колдплеја" и бројних других умјетника чије је животе дотакла Вилијамсова безвременска музика. Предсједница "Лукасфилма" Кејтлин Кенеди нема дилеме у вези са разлогом што је учестовала као продуцент у овом пројекту.

- Није претјерано рећи да је Џон Вилијамс највећи филмски композитор свих времена. Његова музика је надмашила кинематографију и постала дио наше глобалне културе, дотичући срца милијарди, како младих тако и старих. Џонова музика је учинила толико да класичну музику одржи живом колико и да обликује свијет филма - рекла је Кенедијева.

Филм је режирао хваљени режисер Лоран Бозро, који истиче да је као дијете живио у Француској и да је музика Вилијамса имала дубок утицај на његово одрастање.

- Његове партитуре су ме натјерале да се заљубим у музику и натјерале су ме да схватим у врло младој доби моћ коју је звучна партитура имала на филмско приповиједање. Ово је била важна прича за испричати, не само зато што је ријеч о једном од највећих композитора свих времена већ и због поруке коју носи о опстанку оркестарске музике и музичара - рекао је Бозро.

Његова музика за филмове "Ратови звијезда", "Раље", "Индијана Џонс", "Парк из доба јуре", "Хари Потер", "Блиски сусрети треће врсте", "Шиндлерова листа" и многе друге постала је глобално позната. У самом трејлеру Вилијамса питају шта му је значила његова дуга каријера, да би његов одговор гласио: Музика је довољна за цијели живот, али живот није довољан за музику.

Филм "Музика Џона Вилијамса" отвара АФИ фестивал 23. октобра прије премијере на сервису "Дизни плус" 1. новембра. Славни композитор је награђен АФИ наградом за животно дјело и постао је први композитор који је добио ту част за каријеру у филму.

БИОГРАФИЈА

Џон Таунер Вилијамс, рођен 8. фебруарa 1932, је амерички композитор, диригент и пијаниста. Сматра се једним од највећих америчких композитора свих времена и заслужан је за неке од најпопуларнијих, најпрепознатљивијих и критички хваљених комада филмске музике у филмској историји током каријере која се протеже више од шест деценија. Вилијамс је исто тако компоновао бројне класичне концерте и друге радове за оркестарске ансамбле и соло инструменте. Он је компоновао филмску музику за осам од 20 најпрофитабилнијих филмова у САД

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана