Филм ''Лето када сам научила да летим'' биће приказан на фестивалу у Малмеу

Танјуг
Филм ''Лето када сам научила да летим'' биће приказан на фестивалу у Малмеу

БЕОГРАД - Редитељ Раша Андрић рекао је данас Танјугу да ће његов филм „Лето када сам научила да летим“ бити приказан 21. марта на Међународном фестивалу дјечијег и омладинског филма БУФФ у Малмеу.

-Фестивал у Малмеу један је од највећих и најбољих за дечији филм. Филм је ушао у такмичарски програм и већ је успех што идемо тамо. Значи да филм није лош - рекао је Андрић.

То ће бити прво гостовање неког српског филма на једном дјечијем фестивалу у иностранству.

Филм „Лето када сам научила да летим“ до сада је видело нешто више од 100 хиљада гледалаца.

У Андрићевом филму, који је настао по књизи списатељице за децу Јасминке Петровић, дванаестогодишња Софија машта о камповању са екипом и свом првом пољупцу, али је приморана да љетовање проведе у трошној породичној кући на Хвару, са својом помало напорном баком Маријом и луцкастом баба-тетком Луце.

Андрић каже да му је главни циљ снимајући овај филм, био да људи изађу испуњени из биоскопа и да из њега понесу неке емотивне поруке о љубави према природи или ближњима.

Јасминка Петровић је за Тањуг рекла да лик Софије из књиге сада послије филма види у Клари Хорвановић и мисли да је у тој улози „величанствена“.

Роман „Лето када сам научила да летим“ је уврштен у лектиру за седми разред основне школе, а Петровић је признала да је била изненађена што књигу читају и много млађи од првог разреда, старији средњошколци и родитељи.

Петровић је рекла да књига и филм говоре о „лету које је Софији било много тешко и много је болних ствари доживела“.

-Порука је деци - живот је тежак али изгураћеш даље уз подршку породице, пријатеља, ближњих. Тако доживљавам свој позив писца за децу. Да сам ја њихова старија пријатељица. Све то сам проживела и много ми је било тешко. Одрастање је тешко - рекла је списатељица.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана