Филм као искрена обмана

Александра Маџар
Филм као искрена обмана

Мокра Гора - Други дан музичког и филмског фестивала "Кустендорф" обиљежили су пројекција филма "Власник" редитеља Адилхана Јержанова, те радионица директора Канског фестивала Тјерија Фрема и Емира Кустурице.

Доласком мексичког продуцента из Калифорније Алекса Гарсије на Мокру гору комплетиран је жири фестивала, који, осим њега, чине француска продуценткиња Клоди Осар и директор Британске филмске академије Аманда Невил.

Приказивањем четири филма младих аутора у четвртак је почео такмичарски дио фестивала. Приказана су прва четири филма: "Оно што пролази кроз зид" у режији Рада Јуда, "Тло под ногама" хрватске редитељке Соње Тарокић, "Стелла мартис" италијанског редитеља Ђакома Абруцезеа и "Полубака" Јасмине Елсен. За фестивалске награде "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" такмичиће се филмови 17 младих аутора из Србије, Швајцарске, Аустрије, Хрватске, Египта, Француске, Холандије, Исланда, Мађарске, Румуније, Израела, Русије, САД, Белгије, Њемачке, Словачке и Чешке.

Гарсија, који је током каријере снимио скоро сто филмова, публици на "Кустендорфу" представио се омнибусом "Разговори са боговима", састављеном од девет кратких филмова.

Пројекцију "Власника", сликовитог и оригиналног филма режисера Адилхана Јержанова, пратила је занимљива радионица. Аутор је причао о свом схватању филмског израза.

- Филм је увијек обмана. На самом почетку потписујете уговор са публиком. Нећете покушавати да прикријете своју технику, нити покушавати да опонашате стварност. Када се ствари тако поставе, могуће је досегнути искреност - сматра Јержанов.

Рекао је да сматра да је важно да глумци разумију намјере режисера. Аутор "Власника" показао се као човјек оштрог ока, са финим осјећајем за непосредно окружење. Овај режисер говорио је о значају пејзажа у његовим филмовима.

- Избор пејзажа је веома битан. На примјер, планине које сте видјели имају веома криве линије, што веома утиче на читав филм. Овдашње планине су сасвим другачије и морао бих да снимим сасвим другачији филм. Вјероватно зато неки режисери снимају само у једној земљи. Ја нисам стручњак за друге културе. Радим са оним што је моје - испричао је Јержанов.

Послије тога услиједила је пројекција посљедњег француског нијемог филма "У ноћи", који је режирао чувени француски глумац Шарл Ванел. Послије његовог приказивања директор Канског фестивала Тјери Фремо и Емир Кустурица одржали су радионицу у оквиру које је Кустурица навео неке предности нијемих филмова.

- Мислим да би овај филм доста изгубио када би му додали дијалоге. У том периоду, дијалози су уништавали француске филмове, баш као што је динамит разносио холивудске. Филм увијек зависи од односа изговореног и прећутаног - нагласио је Кустурица.

Фремо се прво извинио публици због његовог "дјелимичног" превода неколико међунатписа током пројекције, примијетивши да је долазак звука филм "на неко вријеме зауставио у коришћењу сопственог језика". Познати француски архивиста и љубитељ филма додао је да овај филм нуди посебно "визуелно задовољство".

- Веома је здраво гледати нијеме филмове. Здраво је за очи и за ум. За нас архивисте ера нијемог филма је нова авантура. То је велики океан у коме можемо много тога да откријемо. Сваки кадар у овом филму има своју причу. Желим да знам како је филм направљен - казао је велики стручњак Фремо.

Разговор је потом усмјерен ка поређењу епохе нијемог филма и раног Холивуда са савременом сценом, при чему је Фремо говорио о насљеђу нијемих филмова у широком потезу од Кине до Африке. Кустурица се осврнуо на квалитет аутора који стварају сопствени филмски језик и критиковао стање данашње "децентрализоване" филмске сцене и, нарочито, дистрибуцију филмова.

- Имамо много добрих аутора и приступ њиховим филмовима, али ти аутори никада нису било у оволикој мјери маргинализовани и лишени прилика за успјех. Данас је веома ријетко имати ауторски и забавни филм у једном. Те ствари су данас одвојене. Филмови или нагињу превише ка ауторском приступу или су једноставно глупи. Главни знак успјеха за младе ауторе треба да буде стварање сопственог језика - истакао је Кустурица.

Један од најзначајнијих режисера данашњице Алфонсо Куарон посјетиће у суботу Андрићград, а домаћин ће му бити Емир Кустурица. Куарон је амерички режисер, сценариста и продуцент мексичког поријекла. Свјетску славу стекао је 1998. захваљујући филму "Велика очекивања". Куарон је гост "Кустендорфа".

Менаџер Андрићграда Ђорђе Шипчић рекао је да ће у суботу у комплексу Андрићграда званично бити отворен ресторан, чије име ће бити откривено током церемоније. До прољећа је планирано и отварање хотела у Андрићграду, који ће имати 54 смјештајна капацитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана