Филм "Чувари формуле" приказан у Паризу

Танјуг
Филм "Чувари формуле" приказан у Паризу

БЕОГРАД - Филм "Чувари формуле" имао је специјалну пројекцију у Паризу у присуству редитеља Драгана Бјелогрлића, француско-српске глумачке екипе, Горана Милашиновића по чијој књизи "Случај Винча" је снимљен, и представника културног и научног естаблишмента Француске, саопштили су данас продуценти.

"Специјалној пројекцији у Паризу (у суботу) присуствовали су чланови породице професора Матеа, који је помогао да југословенски научници преживе, успевши да по први пут у историји изврши трансплатацију коштане сржи", каже се у саопштењу.

У филму о акциденту у нуклеарном институту Винча педесетих година прошлог века, када је озрачена група југословенских научника, играју Радивоје Раша Буквић, Французи Алексис Маненти, Оливије Бартелемију и Ана Сара, као и Јован Јовановић, Алиса Радаковић и Огњен Мићовић.

Директора института у Винчи Павла Савића игра Предраг Мики Манојловић, а Бјелогрлић шефа југословенске државне безбједности Александра Леку Ранковића.

"Пројекција у Паризу је важна, јер је овај филм свакако једна од најилустративнијих прича о пријатељству француског и српског народа.Надам се да ће после овог филма, људи бити боље упознати са оним шта се десило", рекао је Бјелогрлић на пројекцији у Француској.

Оцијенивши да су "југословенски научници били осуђени на смрт, али захваљујући хуманости француских лекара су ипак спашени", Бјелогрлић је казао да је "филм француски, исто колико и српски”.

Након филмских фестивала у Локарну и Сарајеву, "Чуваре формуле“ очекује београдска премијера 24. октобар у МТС дворани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана