Филхармонија поништила почасти нацистима

Aгенције
Филхармонија поништила почасти нацистима

Беч - Бечка филхармонија поништила је награде које је током Хитлерове владавине додијелила шесторици водећих нациста, чиме је уважила критике на рачун опохођења према својој прошлости.

Симболична одлука донесена је у октобру, али је тек сада објављена. Филхармонија је раније ове године први пут објавила детаље о свом понашању током ере нацизма.

Бечки филхармонијски оркестар је најпознатији по новогодишњем концерту и извођењу Штраусових валцера на гала вечери која се преноси милионима гледалаца широм свијета.

Ова институција културе попустила је под притиском да отворено проговори о свом понашању у времену нацизма, које је недавно описала као „мрачан период" у својој историји – укључујући чињеницу да је новогодишњи концерт измишљен као инструмент нацистичке пропаганде.

Чланови оркестра једногласно су се изјаснили за поништавање почасних награда додијељених шесторици нацистичких лидера, изјавио је историчар Оливијер Ратклоб, који је радио са оркестром на документовању његове прошлости.

Утврђено је да је половина музичара бечке филхармоније била учлањена у нацистичку странку до 1942. године, четири године након што је Хитлер анектирао Аустрију. Тринаест музичара јеврејског поријекла искључено је из оркестра, а пет их је настрадало у концентрационим логорима.

Ратклоб је рекао да је постојао план о додјељивању почасне златне медаље Хитлеру, али да још није утврђено да ли ју је он добио. Ако се то десило, биће поништено, рекао је Ратклоб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана