Фијаско Бечког бала у Бањалуци

Александра Маџар
Фијаско Бечког бала у Бањалуци

Бањалука - Дуго најављивани и очекивани "Бечки бал", који је први пут овог викенда одржан у Бањалуци, није баш претјерано одисао гламуром и елеганцијом, а слаба посјећеност показала је да Бањалука из више разлога није била на прави начин спремна за овакав догађај.

Судећи по коментарима Бањалучана, један од главних разлога због којих нису ни помислили на "Бечки бал" је цијена улазнице, која је за услове у којима се живи у РС неприхватљива јер је износила 170 евра, па је јасно и зашто су већи број столова попунили извођачи који су учествовали у програму.

Бал је отворен на традиционалан начин, позивом кореографа Хајнца Хајденрајха: "Сви на валцер", послије чега се зачула композиција "Бечка крв" Јохана Штрауса.

У Кристалној дворани хотела "Босна" тек покоје лице из културног и јавног живота РС. Није било гламурозних хаљина ни смокинга, али су плесачи из плесних школа "Гема" и "Хабанера" ипак заблистали под "плесном палицом" овог познатог кореографа из Беча.

Ипак, организатор овог догађаја Дарко Милорадовић није био разочаран, па је на питање да ли је задовољан одзивом Бањалучана на тренутак заћутао, а потом одговорио: "Јесам".

- Морао сам мало да размислим прије него што сам одговорио, јер би се можда могло рећи другачије због празних столова у сали, али то у овом тренутку није толико важно. Када узмете у обзир да су карте поприлично скупе, онда мора да се каже да је одзив одличан кад погледате у каквој се ситуацији држава налази - рекао је Милорадовић.

Присутни су помало стидљиво излазили на подијум и плесали уз звуке бечког ансамбла "Johann Strauss ensemble Wien", који је најпознатији по популаризацији валцера.

Милорадовић је указао и на чињеницу да је Бањалука град у којем има много добрих умјетника, али да су се овај пут одлучили да њихов програм уљепшају Женски камерни хор "Бањалучанке" и оперска пјевачица Маја Манојловић-Добријевић.

Крај бала испратиле су ноте Јохана Штрауса "На лијепом плавом Дунаву", Јосефа Дрехстера "Братићу мили" и Франца Гротеа "Кажи на растанку тихо до виђења".

Хуманост

- У граду у којем се организује бал увијек одаберемо једну хуманитарну организацију, а овај пут је то "Дјеца свјетлости" из Бањалуке - рекао је Дарко Милодраговић.

У току вечере сакупљан је новац, а сви који су донирали, учествовали су и у томболи те су имали прилику да освоје вриједне награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана