Фестивал Први кадар отворен пројекцијом филма Дневник машиновође

Срна
Фестивал Први кадар отворен пројекцијом филма Дневник машиновође

Источно Сарајево - Премијерном пројекцијом филма "Дневник машиновође" вечерас је у Источном Сарајеву отворен јубиларни 10. Међународни филмски фестивал документарног и кратког играног филма "Први кадар" на којем ће у званичном такмичарском дијелу бити приказан 51 филм из 30 земаља.

Због отказаног авионског лета Београд-Сарајево и лоших временских прилика, српски глумац и продуцент Лазар Ристовски, који је требало да буде почасни гост фестивала, као и редитељ филма Милош Радовић, нису могли да допутују на церемонију отварања.


Фестивал је отворила вршилац дужности помоћника министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић која је организатору фестивала Продукцији "Првог кадра" честитала досадашњи успјешан рад.

"Свједоци смо да Република Српска током цијеле године, у духу организовања различитих манифестација у области културе, настоји да омогући остваривање највећих стваралачких домета у различитим врстама умјетности. Намјера нам је да обогатимо културни живот у Републици Српској и да овакве манифестације буду огледало наших највећих културних и умјетничких вриједности", нагласила је Ђаковићева.

Она је истакла да Република Српска радо дочекује све добронамјерне госте и раднике у култури са свих меридијана, јер жели да буде добар домаћин, како јој култура и традиција налажу.

Према њеним ријечима, овакви фестивали доприносе размјени Српске у области културе са другим државама, али у огромној мјери афирмишу и домаће умјетничко стваралаштво.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске наставиће да подржава и Фестивал жПрви кадарж и друге манифестације које доприносе пуној афирмацији културе и умјетности у Српској", нагласила је Ђаковићева.

За учеснике и госте овог престижног фестивала документарног и кратког играног филма, који ће трајати до 11. новембра, вечерас је приређен свечани пријем у Скупштини града Источно Сарајево, након чега је на платоу Културног центра Источно Ново Сарајево уприличено откривање реплике стећка кнеза Павла, аутора Борка Мочевића, те отварање изложбе ангажоване документарне фотографије "Велкам ту...", аутора Хаџи-Александра Ђуровића.

Стећак је открио начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић, а изложбу отворио замјеник начелника Источне Илиџе Миљан Дамјановић.

Свечану димензију отварању Фестивала дале су црвене лептир-машне које су израдили чланови Удружења за дјецу са посебним потребама "Вратите нам осмијех" из Источног Сарајева.

Вечерас су додијељене плакете и признања "Првог кадра" најзаслужнијим појединцима и институцијама који су све ове године пружили безрезервну подршку и помоћ у организацији овог фестивала.

Златна плакета "Стећак кнеза Павла" за животно дјело додијељена је декану Академије умјетности у Београду Драгану Елчићу, предсједнику жирија фестивала.

Златне плакете у камену, које је осликао Братислав Бата Анђелковић из Вучја, за допринос развоју фестивала "Први кадар" додијељене су генералном покровитељу Фестивала Министарству просвјете и културе Републике Српске, Министарству цивилних послова БиХ, те општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић-Штифанић накнадно ће уручити "Печат кнеза Павла" почасном госту фестивала глумцу и продуценту Лазару Ристовском, а "Филмску клапу" редитељу филма "Дневник машиновође" Милошу Радовићу.

Ове године филмове у такмичарском програму оцјењује међународни стручни жири у саставу: редитељ из БиХ Драган Елчић /предсједник/ и чланови Иван Перић редитељ из Хрватске и Дејан Дабић, филмски и тв критичар из Србије.

На овогодишњи јубларни фестивал у Источном Сарајеву, чији је мото "Деценија филма", стигло је више од 2.500 пријава филмова из цијелог свијета, од којих ће у званичном такмичарском дијелу бити приказан 51 филм из 30 држава, док ће публика моћи да погледа 20 играних филмова у оквиру пратећег програма фестивала.

Покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Генерални медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске, а медијски спонзори фестивала су БХТВ, ТВ "Елта" и БН ТВ, као и Новинска агенција Републике Српске СРНА и Федерална новинска агенција ФЕНА, те онлајн портали.

Генерални спонзор фестивала је компанија "Златно зрно", а спонзори су Туристичка организација града Источно Сарајево, "Моја радња" и К-Инел.

Затварање Фестивала предвиђено је за 11. новембар у 19.00 часова када ће у Културном центру Источно Ново Сарајево бити приказан први српски научно-фантастични филм "Процјеп", аутора Дејана Зечевића из Србије.

Конференције за новинаре биће одржаване сваког дана у 12.00 часова, а комплетан програм биће реализован у Културном Центру Источно Ново Сарајево, осим "Вечерњег програма у 10" који ће у уторак и сриједу, 8. и 9. новембра, бити одржан у кафеу "Ла Верна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана