Фестивал Први кадар: Кратки анимирани филмови обиљежили трећи дан

Мирна Пијетловић
Фестивал Први кадар: Кратки анимирани филмови обиљежили трећи дан

Источно Сарајево - Програм трећег дана 10. међународног филмског фестивала "Први кадар" био је у знаку дјечијег филмског програма "Кидс фест", а најмлађа публика имала је прилику да ужива у избору најбољих кратких анимираних филмова Међународног фестивала анимираног филма "Константинов златник", одржаног у Нишу ове године.

Малишани су са великом пажњом пратила врхунска анимирана остварења која су у Источно Сарајево стигла из Ирана, САД, Француске, Холандије, Кине, Бразила, Њемачке и Турске.

- На овај начин, поред радионица анимираног филма, које се одржавају бијенално у оквиру фестивала, ради се на врло значајној едукацији најмлађих кроз пројекцију умјетничких анимираних остварења из цијелог свијета - рекла је директор и селектор фестивала Александра Митрић-Штифанић.

У оквиру такмичарског програма фестивала приказано је 17 филмова, значајних филмских остварења из области документарног филма, као и документарни филм "Дјеца" у режији Дениса Бојића, у продукцији РТРС-а, као и редитељско остварење Бранка Лазића "Јадранка".

Након пројекције, публика је на радионици имала прилику да поразговара са Бојићем о овом вишенаграђиваном филмском остварењу.

Вечерњи програм "Вече лауреата", који је посвећен добитницима Плакете филмска клапа за допринос развоју филма у БиХ било је посвећено Сарајево филм фестивалу. У оквиру програма публика је имала прилику да види играни филм "Тилва Рош", редитеља Николе Лежајића из Србије, који је освојио Срце Сарајева 2010. године.

- Након СФФ-а гдје је освојио главну награду, овај филм је путовао широм свијета, освајајући велике филмске награде, због чега смо веома поносни. Лежајић се на СФФ вратио ове године са својим новим пројектом и поново добио награду на нашем копродукцијском маркету - подсјетио је директор Сарајево филм фестивала Мирсад Пуриватра.

Пуриватра је "Првом кадру" пожелио да доживи још много успјешних година и да ова сарадња буде традиција, што доказује и овогодишњи први састанак који је одржан на нивоу БиХ са свим филмским фестивалима.

- Нама ће бити драго да и ми на било који начин подржимо "Први кадар", али исто тако да од овог фестивала ми можемо да учимо и тражимо нове ауторе - закључио је Пуриватра.

Фестивал ће бити званично затворен вечерас у 19 часова премијерним приказивањем првог српског научно-фантастичног филма "Процјеп" редитеља Дејана Зечевића.

Пратећи програм

И пратећи програм фестивала је шаролик и привлачи велики број публике. Тако су, поред такмичарског програма фестивала, одржане и едукативне пројекције, од којих једна и у КПЗ "Кула", као и изложбе, те промоција књига, од којих и једна из области филма "Храстови које не обарају", аутора Радослава Т. Станишића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана