Фестивал Палић наградио румунску продуценткињу Аду Соломон

Танјуг
Фестивал Палић наградио румунску продуценткињу Аду Соломон

СУБОТИЦА- Румунска продуценткиња Ада Соломон добитница је овогодишње награде „Андерграунд спирит" коју Фестивал европског филма (ФЕФ) Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије, саопштили су данас организатори.

Селектор ФЕФ програма „Млади дух Европе"и „Паралеле и судари" Нил Јанг у образложењу награде је нагласио да је Соломон једини продуцент који је у посљедњих 25 година одговоран за два добитника Златног медведа на „Берлиналу", за филмове Радуа Жудеа „Баксузни крес или луда порнографија" овог фебруара, и Калина Петера Нецера „Позиција детета" 2013. године.

„Освајање два Златна медведа је довољно ретко; учинити то преко два различита редитеља заиста је историјско достигнуће. Соломон, одговорна за бројне филмове приказане на ФЕФ-у током година, заиста је сила природе на сцени продуцената. Одушевљени смо што смо препознали њена досадашња постигнућа, у ишчекивању деценија филмских посластица који тек предстоје", навео је Јанг.

Како је најављено, Соломон је посвећен је програмски омаж у оквиру којег ће на Палићу бити приказана остварења „Аферим!", „Тони Ердман" и „Позиција детета".

ФЕФ Палић ће бити 28. пут одржан од 17. до 23. јула на Палићу и у Суботицу, у организацији Отвореног универзитета Суботица, а током предфестивалског програма и централног дијела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских цјелина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана