Фестивал медитеранског и европског филма завршен у Требињу: Љепота је у спајању различитости

Миланка Митрић/агенције
Фестивал медитеранског и европског филма завршен у Требињу: Љепота је у спајању различитости

ТРЕБИЊЕ - Град сунца у протеклих неколико дана био је прави мали рај за љубитеље филмске умјетности, што је од Требиња начинио Девети Фестивал медитеранског и европског филма, који је ове године одржан под слоганом “Под свјетлом мјесечеве ријеке”.

Након пројекција 26 документарних, играних, дугометражних и краткометражних филмова, те пратећих програма, концерата, промоција, додјела “Златних платана” глумици Наташи Нинковић и глумцу Светозару Цветковићу, фестивал је затворен  додјелом признања “Велика повеља Леотара”.

Ово признање додијељено је глумцу Влатку Толеском, за улогу балканског ратника у филму “Засједа”, којег је режирао Славе Викторијоски. Признање је такође, додијељено и Драшку Ђуровићу, за јединствено испричану филмску бајку за дјецу “Магични кључ” и Орхану Текеоглуу за причу о Фатми Кајаки.

Фестивал је свечано затворио умјетнички директор фестивала Пеђа Милојевић, који је истакао да се нада да ће се овогодишњи гости фестивала некад поново вратити у Требиње.

- Хвала вам што сте учинили да девети фестивал остане барем један у низу снова, о којим сам говорио на отварању. У овим данима фестивала успјели смо да погледамо неку бољу стварност, са много младих људи, из различитих крајева који су дошли овдје и приказали оно о чему сањају и оно шта мисле да треба рећи у трену када је дозвољено само ћутање. Докле год нас спајају љепоте наших различитости довољно широког и довољно уског Медитерана и Европе овдје у граду гдје се сви путеви укрштају некада и сада, дотле ћемо имати свој идентитет и дотле ћемо бити умјетници који стварају. Зато овој фестивал не планира да се затвори, него хајде да засањамо један сан па да га прикажемо једни другима и да га сви опет коментаришемо - рекао је Милојевић.   

Фестивал је одржан у Културном центру Требиње, дворишту Музеја Херцеговине, те на љетној сцени Дома младих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана