Фестивал књижевности “Императив” завршен у Бањалуци: Жива ријеч не познаје границе

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

Бањалука - Након неколико дана разноврсних програма, у којима су учествовали писци, пјесници, и издавачи из региона, у Банском двору вечерас је завршен 4. регионални фестивал књижевности “Императив”.

Ово, као и прошлогодишње издање одржано је у нешто другачијем облику него раније, што је још једном показало да писана ријеч успијева да нађе начин да буде жива, да превазиђе сва ограничења, те да, упркос свему, допре до људи, повеже их, а један град, макар на кратко, учини центром књижевности.

Посљедњег фестивалског дана представљањен је аутор Аднан Шехић, с којим је, о његовој књизи “Четири шакаша и на мале” разговарао издавач Борис Максимовић, из издавачке куће “Имприматур”. Нешто касније, за љубитеље поезије, у програму “Поезију ће сви читати”, своје стихове читале су Владана Перлић и Катарина Сарић.

Разговор с Драшко Сикимићем, о његовом роману “Катарина”, којим је настављено вече, водио је Стево Грабовац. Присутни су имали прилику да чују нешто више о настанку романа, о писању као мјесту игре, шале и терену за стварање зачудних ликова и ситуација. Сикимићу је ово други пут да учествује на “Императиву”.

- Учестовао сам и на првом фестивалу. Тада ми је то била идеалана прилика да се представим већем броју људи. Тада нисам био толико познат публици у Бањалуци.  Фестивал је толико добар, садржај је толико добар, а пошто сам ја толико критичан према нама писцима, нисам сигуран да заслужујемо овако добар фестивал - рекао је он.

Посљедњи фестивалски дан затворен је програмом “Ноте и слова”, у оквиру којег је Марија Ратковић представила роман “Испод мајице”. Ауторка је читала дијелове романа, и пуштала музику која ју инспирише, а разговор с њом водио је Милан Ракуљ.

- Фестивали и резиденцијални програми одржавају књижевност живом. Књижевност нису књиге већ сусрети и разговори, размена мишљења и то је најважнији домет уметности - промишљање савременог контекста - сматра Ратковићева.

Такође, посљедњег фестивалског дана у Арт биоскопу приказан је филм “Клопка”, а за најмлађе посјетиоце одржана је “Бајковница”, коју је водила Јелена Којовић Тепић.

Фестивал “Императив” настао је у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, а у сарадњи са Банским двором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана