Фестивал књижевности "Императив" успјешно одржан и у времену пандемије: Домаће књиге плућа на која дише регион

Миланка Митрић
Фестивал књижевности "Императив" успјешно одржан и у времену пандемије: Домаће књиге плућа на која дише регион

БАЊАЛУКА - Мјесто сусрета љубитеља књижевности са дуго траженим дјелима, са већ познатим писцима,на којем је могуће открити нове ауторе и упознати их преко њихових дјела јесте мјесто на којем ничу нова пријатељства повезана књижевношћу, а све то и ове године понудио је Фестивал књижевности "Императив".

Одржан по трећи пут у Банском двору, уз све мјере превенције и заштите, уз маске и ограничен број посјетилаца, "Императив" је у овој нешто мрачнијој години за културу него иначе, донио једно ново свјетло, разведрио и раздрмао нашу учмалу и неизвјесну свакодневицу.

Током пет фестивалских дана, публика у Бањалуци имала је прилику да се, у оквиру програма "Разговор са писцем", "Поезију ће сви читати" и "Ноте и слова" сусретне с ауторима из Бањалуке и боље упозна с ауторима из региона.

- Без обзира на све отежавајуће околности и организационе изазове са којима смо се сусрели у претходном периоду, Фестивал књижевности  "Императив" је према оцјени значајних књижевних стваралаца, издавача и гостију наше манифестације и ове године реализован на веома високом нивоу, а што нас посебно радује јер смо уз велики труд и напор да испоштујемо све прописане мјере и препоруке   показали да култура може да се "дешава"  и живи и у условима трајања пандемије. Из тог разлога, овогодишњи фестивал је имао посебну симболику и значај за све нас из дирекције фестивала и срећни смо што је све протекло у најбољем могућем реду - нагласила је директорица Удружења за промоцију и популаризацију књижевности "Императив" и Фестивала "Императив" Санела Бабић.

Да је то истина, потврђују и утисци учесника овогодишње смотре, коју су, свако на свој начин доживјели, дијелећи своје ријечи и музику са другима.

- Са "Императива" носим само најбоље утиске и најлепше успомене које ћу памтити читав живот. Програми су били фантастични, упознао сам уживо сјајне људе и писце какви су Стево Грабовац, Ранко Павловић, Данијел Гатарић, Миланка Благојевић и Милан Ракуљ. Захвалан сам Санели Бабић и Сашки Маџар што су ми пружили прилику да се представим бањалучкој публици и стекнем одређени број читалаца у вашем лепом граду – објаснио је за "Глас Српске" књижевник из Новог Сада Срђан Секулић, који је на фестивалу учествовао у програму "Поезију ће сви читати".

Он је нагласио да је одржавање једног оваквог фестивала посебно значајно у времену пандемије, јер живот мора да се настави и у измијењеном облику.

 - За нас који ценимо и волимо књижевност и културу, битно је да хранимо себе културним дешавањима која су преко потребна за дух и здравље једног човека. Екипа "Императива" је предузела све мере да се сви осећају сигурно и да уживају у поезији, прози, нотама и словима. Хвала им до неба на томе. Догађаје попут ових морамо ценити и подупирати свим снагама – додао је он.

Књижевник Данијел Гатарић, који се публици представио у програму "Ноте и слова", други пут учествује на "Императиву", а и он је сагласан да су нам у овом времену догађаји као фестивали књижевности истински неопходни.

- Задовољан сам пажњом коју организатор пружа мом раду и надам се да ће убудуће презентација бити и већа препорука за читаоце да потраже књиге аутора који узму учешће на фестивалу. Мада, ако ми са 41. читаоца порасте читалачка публика на 42 читаоца, ја ћу то попут топлог млијека у кафи поздравити. Ово је значајна књижевна смотра, јер у доба короне кретање је смањено, па се уходан живот одвија у затвореном простору, а истраживање живота и она слатка коцка новог искуства може почети и окрећући странице вашег новог омиљеног аутора, што не морам нужно бити ја – казао је Гатарић за "Глас Српске".

Положај и поштовање културе, која је на разне начине бивала запостављена, поготово сада, због околности у којима свијет тренутно живи, како је навео, биће видљивији у будућности.

- Бањалука и Република Српска треба да подржавају и његују здрава ткива, а домаћа култура и књига су плућа на која дише цијели регион – додао је Гатарић.

Књижевни критичар и новинар Ђорђе Крајишник, који је био један од модератора на овогодишњем "Императиву", истакао је за "Глас Српске" да је заиста значајно што је фестивал, упркос свему одржан, поготово зато што тренутно не постоји много културних догађаја за чије одржавање постоје услови.

-  "Императив" је и ове године показао да и у овим вандредним околностима један фестивал овог типа може да буде организован. Све мјере превенције и заштите су биле испоштоване, а публика која је била на "Императиву" је озбиљно схватила те препоруке. То је отворило могућност  да се фестивал одржи, не у оном капацитету у којем би био да су ствари у потпуности нормалне. У Бањалуци је представљено много писаца са простора цијеле бивше Југославије и публика у Бањалуци могла да види квалитетан пресјек онога што је рецентна књижевна продукција на овим просторима, како у БиХ, Републици Српској и цијелом региону - казао је Крајишник и додао да је њему гостовање на фестивалу било изузетно занимљиво, те да му је једна од важнијих ставки могућност дружења и сусрета писаца, критичара и људи из свијета медија.

Како је истакао, саму културу и књижевни живот чини и баш такав начин увезивања, што управо "Императив" и пружа, а у исто вријеме, преко малог сајма књига, нуди посјетиоцима и могућност да дођу до књига различитих издавача из региона, које често нису доступне на другачији начин.

- "Императив" јесте мјесто сусрета и различитих култура, али и заједничког језичког интензитета којег дијелимо. Сви се добро разумијемо и добро читамо. За укупну друштвено-политичку слику та културна и књижевна размјена  је важна за боље упознавање и превазилажење сваке могућности разлика и сукоба. Књижевност у 21. вијеку може и мора понудити људима нешто што ће нас водити ка универзалним цивилизацијским вриједностима – закључује Крајишник.

У оквиру програма "Разговор са писцем" читаоци су упознали књижевника Алмина Каплана.

- Људи који пишу или стварају често се повлаче у самоћу и јако је важно да изађу на дан и свјетлост, да се друже, да размјене нека своја искуства. "Императив" је јако угодно мјесто сусрета, као и Бањалука - навео је Каплан.

Отварење фестивала и вече "There is a light that never goes out", било је посвећено књижевнику Бекиму Сејрановићу.

Публика је ове године имала прилику да се сусретне са Ранком Рисојевићем, Тањом Ступар Трифуновић, Стевом Грабовцем, Миланом Ракуљем, Александром Чворовић, Феђом Штуканом и Елведином Незировићем. Присутнима су се преко својих дјела представили и Ана Вучковић Денчић, Магдалена Блажевић, Звонко Карановић, Слађана Нина Перковић, Лука Трипковић, Татјана Бијелић и Срђан Врањеш. Представљен је часопис "Срп" и реиздање књиге "Бањалука у  путописима, записима и легендама" Мате Џаје, те отворена изложба књига о Бањалуци.

Посјетиоци "Императива" имали су прилику да на сајму у концертној дворани Банског двора, по повољним цијенама, пазаре дјела издавачких кућа из региона.

- По посјети је било видљиво да су људи жељни оваквих догађаја, након карантина, изолације и свега што се десило. Програм је био и више него интересантан, а ми смо имали прилику да представимо роман "У јарку" Слађане Нине Перковић. Било је дивно као и свих година до сада. Једва чекамо да прође још година дана, да почне ново издање фестивала - рекао је за "Глас Српске" власник издавачке куће "Имприматур" из Бањалуке Борис Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана