Фестивал класичне и савремене музике Бољшој: Лауреат Лео Борисављевић

Приредила: Мирна Пијетловић
Фестивал класичне и савремене музике Бољшој: Лауреат Лео Борисављевић

Дрвенград - На трећем фестивалу класичне и савремене музике "Бољшој", који је завршен у суботу увече на Мокрој Гори у Дрвенграду, "Златну матриошку" добио је Лео Борисављевић, студент Факултета музичке уметности из Београда.

"Сребрну матриошку" освојио је дуо Ана Петровић, сопран и Страхиња Ђокић, клавир, такође са Факултета музичке уметности из Београда, док је "Бронзана матриошка" припала Анастасији Чугајовој из Центра умјетности за талентовану дјецу са Сјевера. 
О побједницима је одлучивао жири у саставу професор Зоран Комадина, концерт мајстор Београдске филхармоније Мирослав Павловић и Викторија Мателинен, професор Центра умјетности за талентовану дјецу са Сјевера, а награде је уручио виолиниста Немања Радуловић, који је у петак увече одржао концерт за памћење.

Жири је одлуку о лауреатима донио једногласно, али им задатак није био лак, будући да је међу више од 70 такмичара било много одличних, веома талентованих и оних који обећавају.

Награда за најбољег организатора фестивала припалу је Јанку Кустурици, а награду му је уручио глумац Зоран Цвијановић.

Оснивач фестивала "Бољшој" и "Кустендорф", које је подржао "Гаспромњефт", редитељ Емир Кустурица је затварајући манифестацију истакао да је идеја била да се језик аутора пренесе на сцену.

Кустурица је изразио очекивање да ће фестивал наредних година бити још бољи и да ће се водити једном филмском идејом - "свакога дана у сваком погледу све више напредујем".

Његова идеја је била да се кроз оба фестивала музици и филму врати оно што је он од њих добио и духовно и материјално. Слушајући Чајковског размишљао је о томе како је романтика у класици "биједно завршила у нашим крајевима" и како је фолк и најружнији дио наше традиције у својим текстовима врло романтичан и сентименталан. 

- Како је дисторзија једног тако озбиљног израза каква је била романтика у читавој историји умјетности код нас и код Грка доживјела свој најбједнији израз кроз фолк - навео је Кустурица и додао да је фестивал "Бољшој" покушај да се томе одупремо.  

Фестивал је затворен наступом Октета "Бољшој", који је музички обликовао филм "Срећа" Александра Медведкина.

Након званичног затварања услиједио је наступ "Но смокинг оркестра", уз чије тактове је публика плесала и пјевала до дубоку у ноћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана