Фестивал „Јесења соната“ од 25. до 29. октобра у Банском двору

Илијана Божић
Foto: Б.Брезо

БАЊАЛУКА - Интернационални музички фестивал „Јесења соната“, 5. по реду од 25. до 29. октобра биће мјесто сусрета врхунских музичких умјетника из земље и иностранства и то у Банском двору у Бањалуци.

 

Фестивал ће отворити Гудачки оркестар  „Метаморфозис“ из Србије  који је по оцјени музичке критике водећи камерни ансамбл, а који води истакнути виолиста Саша Мирковић. Они ће први пут наступити у Бањалуци.

Директор „Банског двора“ Младен Матовић истакао је да ће другог фестивалског дана, односно 26. октобра,  публика имати прилику да ужива у наступу угледног камерног ансамбла „Загребачки квартет“ из Хрватске.

- Ријеч је о ансамблу са високом међународном репутацијом, а то је и један од ријетких у Европи који постоји дуже од 100 година у континуитету. Некада је „Загребачки квартет“ свирао у Дому културе у Бањалуци и драго ми је да се након неколико деценија враћа у наш град- рекао је Матовић.

Истакао је да ће 27. октобра на „Јесењој сонати“ наступити реномирани чешки пијаниста Либор Новачек, који је тренутно на европској турнеји са атрактивним програмом, а објаснио је да је Новачек и редовни професор чувеног Прашког конзерваторијума.

- Ове године на „Јесењој сонати“ први пут ћемо имати дидактички концерт, који је заказан за 28. октобар. Желимо да његујемо и развијамо нашу најмлађу публику, будуће конзументе умјетничке музике, тако да смо припремили дидактички концерт „Карневал животиња“ чувеног француског композитора Камија Сен Санса. Овим концертом који је посвећен најмлађима, желимо да их учимо о музици, инструментима и музичким појмовима на инвентиван начин - казао је Матовић.

Фестивал  ће затворити клавирски дуо свјетског гласа Duo Miroirs" из Италије.

- Музичка критика их уврштава међу пет најбољих клавирских дуа на свијету и част нам је што ће пијанисти Антонело Ди Онофрио и Клаудио Совијеро да спусте завјесу на 5. фестивалско издање „Јесење сонате“ - рекао је Матовић.

Нагласио је да су упркос великим организационим изазовима које је у претходне двије године са собом носила реализација културних догађаја, током трајања вируса корона, успјешно изнашли начин да одрже континуитет организовања репрезентативних програмских садржаја у властитој продукцији. 

- Кроз  пето фестивалско издање „Јесења соната“ је постала традиционална и препознатљива културна манифестација која ће, увјерени смо у будућности још снажније стимулисати музички и културни развој града и Републике Српске, те на радост публике, сваке године током октобра у Банском двору окупљати најзначајнија имена домаће, регионалне и свјетске музичке сцене - закључио је Матовић.

Иако ће фестивал обухватити концерте реномираних музичких састава и извођача, захваљујући менаџерским активностима установе, те подршци покровитеља и спонзора, организатори су обезбиједили приступачну цијену фестивалске улазнице за свако концертно вече која износи пет КМ.

Улазнице ће бити у продаји од сриједе на билетарници Банског двора, а моћи ће се купити сваким даном, осим викендом од 12  до 18 часова.

Подршка

Матовић је истакао да је „Јесења соната“  у претходном периоду постала регионално и интернационално препознатљив фестивал добивши позитивне рецензије музичке критике.

- Добили смо и велику подршку публике која је кроз максималну посјећеност свих фестивалских програма показала да се налазимо на правом путу и да умјетничка музика итекако има своје посјетиоце, уколико им се понуди квалитет и адекватна промоција припремљеног програма-рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана