Фестивал “Императив” мјесто сусрета и повезивања аутора и читалаца: Стихови и ноте граде мостове

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА – Поезија, музика, размјена стихова, ријечи, идеја и замисли које писце нагнају на стварање, и које их воде путем дијељења своје умјетности са свијетом, главни су дијелови књижевних фестивала, мјеста сусрета, разговора, упознавања и раста, како писаца, тако и читалаца.

Тако је ових дана и на фестивалу “Императив”, чији трећи дан је, као и остали, испуњен разноликим програмима и дружењима с ауторима, а све у славу писане ријечи, која ову стварност чини бољом на разне начине.

Трећи дан ове смотре писане ријечи почео је дружењем у кафеу “Јоко” са публицисткињом, теоретичарком и активисткињом Маријом Ратковић, ауторком романа “Испод мајице”. Нешто касније, у Банском двору програм је настављен представљањем ауторке Миланке Благојевић, чија збирка “Нервус вагус и друге приче” је објављена у издању “Имприматура”. Дјело је сачињено из три циклуса “Претис лонац”, “Нервус вагус” и “Писма”, а ауторку је представио издавач Борис Максимовић.

У Арт биоскопу Банског двора приказан је филм “Кино Лика”, који је рађен према мотивима истоименог романа Дамира Каракаша, док је у вијећници Банског двора, одржана “Бајковница”, радионица писања за дјецу, коју води Јелена Којовић Тепић.

У вечерњим часовима, фестивал је настављен програмом “Поезију ће сви читати”, у којем је Александра Мариловић из Бањалуке, била домаћин пјеснику Владану Кречковићу из Београда.

- Поезија ми је пружила могућност реконструисања слике света, посебно када човек дође у поједине тренутке када свет у којем живи и са којим је у некој врсти комуникације посредством језика, почне да постаје досадан.  Када човек постане уморан, онда је поезија добар начин да реконструшемо ту слику и створимо неке нове светове, стања, ситуације које до сада нису постојале - казао је Кречковић, аутор збирке “Париз, Тексас”, из које је присутнима читао своје пјесме.

Пјесникиња Александра Мариловић казала је да јој често изгледа да догађаји као што је “Императив”, показују како је бављење поезијом један вид сензације.

- Сви они аутори који имају прилику да изађу на свјетлост овог фестивала немају више простора за самосажаљење и нерад. Моја поезија иде много испред мене, много је мудрија, све оно што сам научила од поезије из књиге чини ми се да је заправо неко моје искуство живота - сматра Мариловићева.

Након поменутог програма, смотра је настављена разговором са Семездином Мехмединовићем, који је одржан у концертној дворани, а с аутором о његовој књизи “Ово вријеме сада”, разговарао је књижевни критичар и новинар Ђорђе Крајишник.

- Ово ми је први пут да у књижевном својству гостујем у Бањалуци и јако ми је драго што сам ту. Рад “Императива” сам са великим симпатијама пратио из даљине. Ово је један урбан фестивал, кад кажем урбан мислим да нема националистичког предзнака и већ годинама окупља изврсне ауторе - наводи Мехмединовић, чија књига “Ово вријеме сада” је дјело потраге, сјећања и осјећања, у којој се поезија и проза спајају у једно.

Трећи фестивалски дан завршио је програмом “Ноте и слова”, у којем је писац Бојан Савић Остојић читао одломке из своје књиге “Ништа није ничије” и пуштао музику која га инспирише.

Фестивал је настављен јуче, садржајима предвиђеним у оквиру програма, а биће затворен вечерас. Сајамски дио фестивала отворен је од десет до 21 час.

На програму у четвртак

16.00 - издавачка кућа “Имприматур” представља Аднана Шехића

17. 00 - пројекција филма “Клопка”, рађеног по дјелу Ненада Теофиловића

19.00 - “Поезију ће сви читати” – Катарина Сарић и Владана Перлић

20. 00 - Разговор са Драшком Сикимићем

21.15 - “Ноте и слова” – Марија Ратковић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана