Фестивал фестивала у знаку Позоришта Стеван Сремац из Црвенке: Малограђанска свадба наговијестила тријумф

Ратомир Мијановић
Фестивал фестивала у знаку Позоришта Стеван Сремац из Црвенке: Малограђанска свадба наговијестила тријумф

Требиње - Треће вечери 60. фестивала фестивала на сцени Културног центра Требиње наступили су побједници Републичког фестивала аматерских позоришта Србије - Позориште "Стеван Сремац" из Црвенке с представом "Малограђанска свадба", по тексту Бертолда Брехта и у режији Радоја Чупића.

Брехтову сатиричну анализу малограђанског на свадбеном весељу, која се заоштрава у озбиљно упозорење на трауматичне посљедице овакве свијести и окружења, у "читању" и тумачењу ансамбла из Црвенке - фестивалска публика испратила је у недјељу увече бурним аплаузом и овацијама.

Диплому протагонисте вечери жири публике додијелио је глумцу Зорану Радуловићу.

- Тешко је рећи који је био моменат када смо схватили све што је редитељ желео да ми постигнемо. Имао сам велики страх кад је рекао да ћемо радити Брехта, јер је то озбиљан позоришни залогај - испричао је Радуловић.

Пробе су, како каже, биле напорне.

- На првих неколико проба текст није било на столу, разговарало се о малограђанштини. Сви смо се трудили да нађемо концепт за ову представу иако је редитељ имао главну идеју. Волим да играм ово остварење јер има снажну поруку. Изузетно је напорна физички и психички, али желим да је још дуго играмо, пошто има снажну поруку за вишеслојну публику - каже Зоран Радуловић.

 У разговорима послије представе аматера из Црвенке закључено је да је ријеч о изванредном остварењу у којем је редитељ показао мудрост, а глумци вјештину и дисциплинованост.

Жељко Хубач, водитељ разговора, нагласио је да је ријеч о паметном редитељском поступку, који је, стриктно поштујући комад, добио осавремењавање које је показало да неки појмови којима данас баратамо имају друго значење у односу на вријеме када су настали комади.

- Појам малограђанског данас је у некој другој равни и ситуација свадбе је искоришћена као врста слике неког малограђанског друштва у коме је одсуство сваког морала, система вриједности. Редитељ изразито вјешто поставља ликове, са јасним, дивно пласираним знаковима, у једној доброј динамици. Редитељски поступак је тачан и чист. Гледали смо сјајну представу, која је један од субклимакса Фестивала фестивала - наводи Хубач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана