Фестивал фестивала у Требињу: О глуматању за почетак

Ратомир Мијановић
Фестивал фестивала у Требињу: О глуматању за почетак

Требиње - Монодрама "О глуматању" у извођењу популарног глумца Слободана Ћустића означиће вечерас у 20.30 часова почетак Фестивала фестивала у Требињу.

Традиционална позоришна смотра глумаца аматера из некадашњих југословенских република трајаће до 27. јула, а у такмичарској конкуренцији најбоља овосезонска остварења драмског аматеризма из региона представиће шест театара. Пред требињском публиком наступиће позоришта из Србије, Црне Горе, БиХ, а први пут од обнове фестивала и позориште из Македоније.

Прво такмичарско вече, уторак, резервисано је за Бјелопољско позориште, чији ће ансамбл извести представу "Празнина", по тексту Слободана Томовића, а у режији Слободана Маруновића. Публика ће имати прилику да погледа и класик "Покондирена тиква" Јована Стерије Поповића у режији Радоја Чупића. Ову комедију која увијек изнова проналази пут до љубитеља умјетности друге такмичарске вечери извешће глумци Позоришта "Стеван Сремац" из Црвенке.

У трци за награде су и Театар "Тотал" из Високог који долази са комадом "Чекајући Годоа" Самјуела Бекета, у режији Јесенка Музаферије и домаћин фестивала - Градско позориште Требиње са представом "Боинг, боинг" Марка Камелотија и редитеља Жељка Милошевића.

Ансамбл Камерне сцене "Мирослав Антић" из Сенте наступиће у суботу, 26. јула, а одиграће представу "Ожалошћена породица" Бранислава Нушића, коју је режирао Дејан Цицмиловић.

Такмичарски програм фестивала затвара ансамбл Центра за културу "Бели Мугри" из Кочана из Македоније представом "Дом Бернарде Албе" Федерика Гарсије Лорке чију режију потписује Кристина Атанасова Арсова. Све представе из такмичарског програма почињу у 20.30 часова у позоришној сали Дома културе, а посљедње вечери фестивала планиран је и концерт састава "Сербиан Јазз БРЕ!", у част награђених. Улаз на све програме је бесплатан. Током трајања смотре на требињским трговима и улицама у центру града биће приређени музичко-сценски перформанси, у извођењу ученика локалне Музичке школе и артистичке групе из Београда, а у режији Ане Григоровић. Покровитељ фестивала је Град Требиње, а извршни продуценти Центар за информисање и образовање и Културни центар Требиње.

Пратећи програм

У пратећем програму Фестивала фестивала биће отворена изложба позоришних фотографија Војислава Воје Килибарде и Линде Грејем. Најављена је и промоција часописа "Сцена" и "Нова српска драма", а Поетски театар "Тент" из Обреновца извешће представу "Солунци говоре", по тексту Антонија Ђурића и режији Радомира Планинчића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана