Фестивал ауторске поетике у Мостару: Прљави веш Бањалучког студентског позоришта најбоља представа

Мирна Пијетловић
Фестивал ауторске поетике у Мостару: Прљави веш Бањалучког студентског позоришта најбоља представа

Мостар - Представа "Прљави веш" Бањалучког студентског позоришта проглашена је за најбољу представу у цјелини на недавно завршеном 41. фестивалу ауторске поетике у Мостару.

Аутор овог вишенаграђиваног комада је Богољуб Ђорђевић (псеудоним), режију потписује Александар Пејаковић, а у представи играју: Зоран Јелић, Миња Глишић, Александар Ћурлић, Миљана Орашанин, Слободан Бобар и Александар Шево.

- Ово је четврта по реду награда за овај комад. Поносан сам на цијелу екипу и радује нас награда "Мравац", јер је управо ова представа настајала у веома тешким условима. Вјежбали смо у разним просторима, а највише у клубу "Бункер" у Новој вароши - рекао је Пејаковић и подсјетио да је ова друштвено ангажована представа премијерно одиграна 3. јуна на даскама Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци.

Критичари су за Пејаковићев рад на овом комаду написали да "трага за проблемима који се директно дотичу студентског позоришта, стављајући на сцену своје проблеме, преводећи је у метафору 'прљавог веша' која јасно сугерише отварање друштвених питања којих се дотиче".

А мостарски фестивал младих аутора протекао је у прилично тешким условима. Одиграни комади су отворили низ тема које их у овом друштвеном тренутку муче и који су у пуном смислу оправдали мото овогодишњег фестивала "Нови почетак".

Жири 41. мостарског театарског фестивала - Фестивала ауторске поетике у саставу: Златко Сердаревић, новинар, Мерјема Мацић, глумица и Кемо Гаштан, редовни гледалац, након одгледаних свих представа и других фестивалских програма донио је одлуку да се додијели пет равноправних награда "Мравац".

Поред Бањалучког студентског позоришта, награде су припале и: Ени Хусић за аутентично тумачење ликова у представама Мостарског театра младих 1974 "Ода радости (Девета недовршена)" и "Фатима, невјеста од боли", Љубици Остојић за савремени драматуршки поступак у представи "Фатима, невјеста од боли" Мостарског театра младих 1974.

Награда је додијељена и Ансамблу представе "Шмизле" Градског казалишта Витез за виртуозно играње жанра комедије, те представи "Ода радости (Девета недовршена)" Мостарског театра младих 1974 за представу у цјелини.

"Потоп" у Нишу

Представа "Потоп" Бањалучког студентског позоришта вечерас гостује на фестивалу "Урбан фест" у Нишу. Комад се игра амбијентално, а почетак је у 20.30 часова. Ова представа је освојила највише награда у историји БСП-а (17 извођења и 24 награде), а у њој играју: Анандо Ченић, Јелена Стојаковић, Наталија Нинић, Ивана Игњатић и Александар Шево. Аутор представе је Александар Пејаковић, позоришни редитељ.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана