ФЕСТ ће угостити добитнике Златне палме и Златног лава

срна
ФЕСТ ће угостити добитнике Златне палме и Златног лава

Јубиларни 50. Међународни филмски фестивал - ФЕСТ биће одржан од 25. фебруара до 6. марта у Београду, на којем ће публици премијерно бити приказано више од 80 остварења, као и филмови који су освојили главне награде на два најпрестижнија филмска фестивала у Кану и Венецији Златну палму и Златног лава.

Манифестација ће бити одржана у продукцији Центра београдских фестивала /ЦЕБЕФ/, а пројекције ће бити приређене у 12 биоскопских сала широм Београда.

Слоган овогодишњег фестивала је - Нови храбри свијет и представља игру ријечима у односу на слоган првог ФЕСТ-а, одржаног 1971. године, који је гласио " Храбри нови свијет.

На овогодишњем ФЕСТ-у биће приказани награђени филмови из прошле године, и то остварење Жулије Дукорно "Титан", добитник Златне палме у Кану, као и дјело Одри Диван "Догађај", добитник Златног лава за најбољи филм на 78. филмском фестивалу у Венецији.

На отварању 50. ФЕСТ-а у Комбанк дворани 25. фебруара биће приказан филм српског режисера Стефана Арсенијевића "Страхиња Бановић".

Ово ће бити српска премијера тог остварења, које је освојило бројне награде међу којим се истиче Кристални глобус за најбољи филм на престижном 55. филмском фестивалу у Карловим Варима.

Овај српски филм је на том фестивалу освојио и награде за најбољег глумца /Ибрахим Кома/ и специјално признање жирија за директора фотографије /Јелена Станковић/.

Награда Београдски побједник за изузетан допринос филмској умјетности биће додијељена српским истакнутим филмским ствараоцима - режисеру Емиру Кустурици и глумцу Предрагу Манојловићу.

Поводом јубиларног 50. ФЕСТ-а, Поште Србије припремају колекционарски сет поштанских марки за сваку деценију постојања ФЕСТ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана