Фаворити за Златну палму: филмови браће Коен и Фархадија

Taнјуг
Фаворити за Златну палму: филмови браће Коен и Фархадија

Кан - Комедија браће Коен, смјели кинески филм о експлоатацији и моралном пропадању и драма о разводу иранског оскаровца фаворити су за Златну палму фестивала у Кану, преноси Танјуг.

Иако су киша и хладно вријеме покварили уживање у канским вечерима, ова три филма су се на средини фестивала истакла као главни фаворити за престижну награду, а публика је добро реаговала на овогодишњу селекцију од 20 такмичарских филмова.

Жири на челу са Стивеном Спилбергом ће 26. маја прогласити побједника.

Истраживање британског "Скрина" и париског "Филм франсе" показало је да је најновији филм Џоела и Итана Коена "Inside Llewyn Davis" очигледни фаворит.

Браћа Коен, који се први пут такмиче од 2007. када су у Кану били са филмом "Нема земље за старце", овај пут су изабрали нешто лакшу тему - фолк пjевача из 1960-их.

Иако га је индустрија отписала као "минорно" дjело талентоване браће, критика је са одушевљењем прихватила духовиту причу са емотивним тоновима о Њујорку 1960-их.

"Њујорк тајмс" навео је да је филм "диван", док је "Варајети" рекао да је ријеч о "оригиналном, емотивном путовању кроз ноћне клубове Гринич Вилиџа, суморну њујоршку зиму и напоре једног човјека да помири живот и умјетност".

Други фаворит је кинески "Додир гријеха" Жија Жангкеа.

Редитељ смјело тестира кинеске цензоре ултранасилном причом о четворо људи које притискају љигаве бирократе, ситне силеџије и економске препреке све док коначно не експлодирају.

Лондонски "Гардијан" упоредио је филм са мајсторима филмског насиља и освете попут Квентина Тарантина и Серђа Леонеа и навео да је филм "шамар у лице претходно смиреног редитеља".

Публика је, такође, топло прихватила и породичну причу "Le Passe" (Прошлост) иранског оскаровца Ашгара Фархадија.

Фархади у овом филму прича причу о отудјеном иранско-француском пару који се тешко опрашта.

- Онима којима се допала интензивна техеранска породична драма "Развод" - један од кључних филмова деценије - наћи ће исти интимни сензибилитет и исте добро осмишљене промjене у перспективи у дjелу "Прошлост" - навео је критичар листа "Салон".

Дванаестодневни фестивал почело је "климаво" у срijеду европском премијером "Великог Гетсбија" кога је критика сасjекла.

Критичар "Холивуд рипортера" Стјуарт Кемп навео је да је првој половини такмичења недостајало великих изненађења.

- Мислим да се играло на сигурно судећи по филмовима до сада и гостима - рекао је он АФП-у.

Крађа накита вриједног више од милион долара и напад поремећеног човјека у телевизијском студију гдје је био глумац Кристоф Валц допринијели су драми иза сцене.

Агенција наводи и да су неки од филмова који су се највише ишчекивали - "The Bling Ring" Софије Кополе и епски "Крвне везе" - били разочарање иако нису били у такмичарском програму.

Филмове из Јапана и Мексика, који су се нашли у конкуренцији за награду, критика је сасjекла, нарочито мексички због ког су многи са гађењем изашли из сале.

Кемп је оцijенио и да су киша и хладно врijеме такође утицали на послове који се традиционално обављају у Кану.

- Мислим да је интересантно што лоше вријеме има такав утицај на послове. Због њега су многи састанци одложени, отказани или прекинути. Ове године је било и мање узбудљивих великих пројеката у којима сви желе да учествују.

Кемп је додао и да се до краја фестивала очекују нови филмови Стивена Содерберга, Александра Пејна, Џима Џармуша, Романа Поланског и Николаса Виндинга Рефна који би могли да унесу живости и узбуђења у другу половину фестивала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана