Фархади први на Мокрој Гори

Александра Глишић
Фархади први на Мокрој Гори

Мокра Гора - Први гост "Кустендорфа", ирански филмски режисер Ашгар Фархади допутовао је у петак на Мокру Гору, дан уочи свечаног отварања седмог Међународног филмског и музичког фестивала.

Фархади је други пут на фестивалу, а 2012. на "Кустендорфу" је приказан његов филм "Развод". Њега су по слијетању на Мећавник дочекали режисер и оснивач фестивала Емир Кустурица и селектор такмичарског програма Дуња Кустурица. Приређен је традиционални дочек са хљебом и сољу.

Првог дана фестивала, послије свечаног отварања, биће приказан његов најновији филм "Прошлост". Фархади ће послије пројекције одржати радионицу са студентима чији се филмови налазе у такмичарском програму фестивала.

"Кустендорф 2014" биће отворен у суботу, у 18 часова, на Мокрој Гори кореографском сликом атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Како је најавио Емир Кустурица, у главној улици биће изведен кореографски шоу уз диско музику седамдесетих и сви елементи у игри сугерисаће кореографију убиства Фердинанда.

- Тај карневал би требало да обиљежи овогодишњи фестивал, а наставак започете идеје, на неки начин као његова круна, кулминираће ове године учешћем више аутора уједначеног квалитета - од Ашгара Фархадија до Паола Сорентина, који представља најзначајнијег италијанског аутора, најближег Фелинију, преко главних аутора данашњице који се појављују и побјеђују на филмским фестивалима у Венецији и Берлину - најавио је Кустурица.

На седмом издању фестивала главни гости су управо Ашгар Фархади и глумица Беренис Бежо, која је и предсједник жирија.

У такмичарском програму фестивала биће представљено 15 филмова студената и дебитаната из Србије и иностранства, који ће се такмичити за "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје", а њихови аутори учествоваће и у радионицама, које ће организовати угледни филмски ствараоци.

"Савремене тенденције"

У оквиру специјалног програма "Савремене тенденције" осим "Прошлости" Ашгара Фархадија, биће приказани "Госпођица Насиље" Александроса Авранаса, "Мајор" Јурика Бикова, "Велика љепота" Паола Сорентина, "Млада и лијепа" Франсоа Озона и "Свети ГРА" Ђанфранка Розија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана