„Фалсификатор“ - филм о распаду бивше државе ФОТО

А.Р. фото: В. Трипић, Г. Шурлан
„Фалсификатор“ - филм о распаду бивше државе ФОТО

Бањалука - Филм “Фалсификатор” Горана Марковића премијеру у Републици Српској доживио је вечерас, а публика је фантастично примила ово остварење на београдском Фесту, гдје је имао свјетску премијеру, а потом у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Премијери су, осим филмске екипе, присуствовале и бројне личности из јавног и културног живота Републике Српске, међу којима и предсједник РС Милорад Додик.

“Фалсификатор” је сниман у копродукцији “Балкан филма” из Републике Српске, “Дрина филма” из Србије, а уз помоћ Радио-телевизије РС и “Јадран филма” из Хрватске.

Снимање “Фалсификатора” помогао је и Кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Већина филма снимљена је у Шешковцима и Лакташима.

Горан Марковић је као најдрагоцјеније искуство са снимања у Српској издвојио људе и мале средине у које је банула филмска екипа и направила узбуну у њиховим мирним животима.

- Људи у Шешковцима су нас лепо примили, долазили на снимање са понудама и прихватили нас као најрођеније. А онда смо се ми покупили и отишли и вероватно их оставили помало збуњенима - описао је Марковић атмосферу са снимања.

За глумце из Српске Марковић има само ријечи хвале.

- Одлични глумци, са добром школом и великим мотивима. Са некима сам по други пут радио, после филма “Турнеја” и утврдио да им нимало није спласнуло одушевљење за посао којим се баве - казао је Марковић.

Марковић је прво написао текст за представу “Фалсификатор”, што је била наруџбина Гете института поводом 20 година од пада Берлинског зида.

- Писао сам о паду који је на мене оставио највећи утисак, а то је пад државе у којој сам рођен и у којој сам одрастао. Моја прича се дешава много пре пада Берлинског зида. Али у неком ширем смислу је могуће наћи везу са Берлином. Та напуклина у комунистичком свету, која је и тема филма “Фалсификатор”, присутна је и у паду Берлинског зида и у ономе што се касније дешавало, а у крајњој линији дешава се и данас - сматра Марковић.

Додаје да урушавања која су почела распадом онога што се звало Совјетски Савез и источноевропски блок заправо још трају.

- Не распадају се само државе, него и људски животи, вредности које су некада важиле, а које више не постоје. Сви смо још у некој врсти слободног пада и мислим да се са те стране мој нови филм односи на данашњи тренутак - рекао је Марковић.

Редитељу се на први поглед свидио амбијент села Кришковци поред Лакташа.

- Снимању филма “Фалсификатор” посебну драж дао је амбијент села Кришковци и Шешковци код Лакташа. Амбијент овог села запао нам је за око још док смо писали сценарио, што даје посебан печат филму. Сигурно је да не би могао да се снима на неком другом месту - казао је Марковић.

Цветковић: Најважнија промоција "Фалсификатора"

Прије вечерашње премијере филма "Фалсификатор" у Бањалуци одржана је конференција за новинаре на којој се представила екипа која је рeализовала филм који вечерас доживљава премијеру за Републику Српску.

Глумац Светозар Цветковић рекао је да је ово најважниије приказивање новог Марковићевог остварења.

- Премјера "Фалсификатора" у РС је круна целог овог пројекта који је већином снимљен у РС, односно у Лакташима и Шешковцима - казао је Цветковић.

Горан Марковић који осим режије потписује и сценарио истиче да се у Републици Српској осјећа као код своје куће.

- После снимања филмова "Турнеја" и "Фалсификатор" не могу да замислим како ћу снимати неко нови филм изван РС. Пре снимања ових филмиова никада нисам био у Бањалуци, али сада се осећам као становник РС - рекао је Марковић.

Продуцент и глумац који и тумачи насловну улогу у филму Тихомир Станић каже да су са нестрпљењем и радошћу ишчекивали премијеру у Српској.

- Симпатије које су се пробудиле код публике у градовима широм Србије доказ су да је "Фалсификатор" пробудио и њихове емоције зато са посебном пажњом улазимо у салу, на премијерно извођење филма у Српској.

У име копорродуцента филма говорио је и Генеални директор РТРС Драган Давидовић истичући да ово није прва сарадња коју су остварили са глумцем и продуцентом Тихомором Станићем и да у будућности планирају да раде на стварању још филмова у РС.

Своје утиске са снимња пренијели су и глумци Ања Станић, Бранко Јанковић, Душан Плавшић, Михајло Станић и Дражен Павловић.

Глумци

Главну улогу у филму “Фалсификатор” игра Тихомир Станић, а осим њега у екипи су и Бранка Катић, Светозар Цветковић, Наташа Марковић, Драган Петровић, Радко Полич, Јернеј Шугман, Горан Навојец, Сергеј Трифуновић, Борис Комненић, Емир Хаџихафизбеговић, Харис Бурина...

У филму играју и глумци из Републике Српске: Александар Стојковић Пикси, Борис Шавија, Бранко Јанковић, Добрица Агатоновић, Драгослав Медојевић, Горан Јокић, Ања Станић, као и дебитант Душан Плавшић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана