Европски умјетници у Андрићграду

Александра Маџар
Европски умјетници у Андрићграду

Вишеград - Комад "Чорба од канаринца" Милоша Радовића, у извођењу вишеградског Драмског студија "Просвјете", отворио је међународни фестивал академија драмских умјетности "Мостови културе 2014" у Вишеграду.

Позоришна смотра коју организује ДИС позориште младих из Бањалуке званично је почела у сриједу увече у Андрићграду.

- Као што и сам назив овог културног догађаја говори, жељели смо да направимо мјесто гдје ће се умјетници сусретати, повезати и правити заједничке планове за будућност - рекао је оснивач ДИС театра, редитељ Новица Богдановић.

Осим позоришног дијела програма, како каже, публика ће имати прилику да ужива и у пројекцијама филмова, а програм се одржава на двије локације - у Дому културе и Андрићграду.

- Сматрали смо да ће то и учесницима и посјетиоцима бити занимљивије. Своје креативно стваралаштво на сцени ће показати стотинак студената академија драмских умјетности из Италије, Словеније, Хрватске, Србије, Румуније, Њемачке и БиХ - казао је Богдановић.

Љубитељи позоришне умјетности имаће прилику да погледају десет позоришних представа, а предвиђено је и више отворених сцена. Умјесто улазница посјетиоци ће позивом на број 1458 помоћи становништву поплављених подручја. Локални партнер фестивала, који ће трајати до недјеље, јесте Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Вишеграда.

Млади и талентовани глумци из Бањалуке представиће се посљедњег фестивалског дана, у недјељу у 12 часова, када ће извести представу "Врати ми бар ту пиџаму будало једна шашава" на позоришној сцени у Андрићграду.

Комедију ДИС театра по тексту Властимира Венцлика режирао је Мирослав Синкић. У представи, осим Синкића, играју Слободан Миљевић и Наташа Кривошија. Награде најбољима биће уручене 2. јуна у 19 часова.

Програм

Дане испуњене позоришном умјетношћу у Вишеграду обиљежиће и представе "Лежати на кревету" из Румуније, "Јазавац пред судом" из Костајнице, "Шути и трпи или како хоћете" из Витеза. Учествује и позориште из Мркоњић Града са представом "Ситуација", из Зрењанина долази комад "Корак", док ће се Италија представити причом "Слушам тишину своје земље".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана