Европски музеји поново затварају врата

Миланка Митрић
Европски музеји поново затварају врата

БАЊАЛУКА - Вријеме пандемије у којем сада живимо окренуло је свијет наопако, промијенило навике међу људима, између осталог и навике уживања и посјећивања мјеста посвећених умјетности.

Прилагодили смо се, навикли да мање концерте слушамо с маскама и размакнути једни од других, да музеје, библиотеке и друге установе посјећујемо пазећи на све мјере, чувајући тако себе, а и рад самих установа, али ствари се опет враћају уназад, бар што се већине догађаја, а и рада установа широм Европе тиче.

Након што су у Аустрији, Словачкој, Грчкој и Француској и другим европским државама прије неколико дана затворене бројне установе културе, међу њима и музеји и Италија и Холандија кренуле су тим путем те затварају врата својих музеја.

Ватикан је најавио да ће музеји бити затворени до 3. децембра, због повећаног броја заражених. Музеји у Ватикану били су затворени неколико мјесеци, када су биле омогућене виртуелне посјете, а поново су били отворени у мају. Сачињени су из 54 галерија, које је прошле године посјетило више од шест милиона људи.

Музеји у Европи, али и у цијелом свијету, који су мјесецима били затворени, те поново отварани, претрпјели су велике финансијске губитке, а поновним затварањем ситуација је погоршана. Институције културе, умјетници и радници у култури трпе огромне губитке, а два мјесеца која су преостала до краја ове календарске године не нуде добру слику за могуће побољшање.

Иако су посјетиоцима омогућили максималну заштиту, и иако је број особа које могу да бораве у затвореном простору био ограничен, дистанца омогућена, и иако су музеји прилично безбједна мјеста, ипак су били приморани на овај корак.

Међу европским музејима који су раније затворени су Лувр, Орсај у Паризу, као и свјетски познати Ван Гогов музеј у Амстердаму, који не ради од јуче.

- Принуђени смо да затворимо врата музеја, али надамо се да ћемо бити у могућности поново да почнемо да радимо 19. новембра - најавили су из овог музеја.

Музеји у Белгији, такође, према тренутним наредбама, остају затворени до 19. новембра, док музеји у Шпанији и даље остају отворени, док мјере не буду промијењене. Ситуација у Шведској нешто је другачија. Наиме, тамошње власти препоручиле су публици да не иде у музеје до 18. новембра, иако су отворени. У Њемачкој су затворени кафићи, ресторани, биоскопи, теретане, али њемачка канцеларка Ангела Меркел није конкретно навела да је музејима и галеријама забрањен рад.

- Када би се најновије затварање односило на музеје, то би био озбиљан проблем, за који не би постојала адекватна надокнада. Музеји су се интензивно спремили за кризу и посјетиоцима омогућују дистанцу, уз поштовање мјера хигијене. Посјете музејима су изразито безбједне - назначили су из њемачког Удружења музеја.

Иако су у Републици Српској поједини догађаји отказани, а Народно позориште РС и Градско позориште “Јазавац” на одређено вријеме престали да раде, музеји су и даље отворени и раде у складу с препорукама и мјерама заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана