Европска ноћ театра: Снага позоришта обасјала градове

Александра Маџар
Европска ноћ театра: Снага позоришта обасјала градове

Бањалука - Ноћ када је позориште у центру пажње и када се на скоро свим позорницима театара у градовима широм Европе може осјетити величанствена игра ријечи, покрета и различитих прича и ове године "допутовала" је у Српску.

"Европска ноћ театра", која се обиљежава 15. новембра, ставила је снажан умјетнички печат на протекли викенд, јер су се за све заљубљенике живота на позоришним даскама отворила врата храмова културе.

У овој ноћи у позоришној сали све је посебно. Чак је другачија и она тишина прије почетка представе, тренутак када се свјетла гасе и моменат када се глумци појаве на сцени. Као да се у ваздуху осјети поштовање према овој врсти умјетности, па се и у публици може осјетити срећа што смо толико богати, јер имамо прилику да уживамо у истинским вриједностима које оплемењују наше мисли и хране нашу душу.

На великој сцени Народног позоришта Републике Српске публика је имала прилику да ужива у представи "Мрешћење шарана" најплоднијег српског позоришног писца Александра Поповића и у режији великог Егона Савина.

- Веома се радујем што сам вечерас у позоришту, оно је моја велика љубав. Могу да кажем да спадам у онај ред који се назива вјерна публика, па ме из тог разлога радује што су вечерас сви театри у Бањалуци отворени. Надам се да ће свако наћи нешто за себе - рекла је једна Бањалучанка која је са нестрпљењем чекала да почне представа у националном театру.

Глумци су, како су и заслужили, подржани аплаузом за сјајну глумачку игру.

На сцени "Петар Кочић" независна театарска трупа "Невид театар" из Бањалуке извела је кабаре апсурда "Случајеви" по дјелима Данила Хармса. Посјетиоци су могли да се упознају са сатиричним драматуршким склопом састављеним од низа засебних Хармсових надреалних и апсурдних кратких прича, у којима се свијет и људски животи у њему појављују као необјашњиви и непредвидљиви.

На позоришној сцени Дом омладине премијерно је изведена представа "Бабе" у режији Игора Тешића којом је обиљежено 150 година од рођења цијењеног Бранислава Нушића.

Најмлађи посјетиоци уживали су у Дјечијем позоришту РС гдје је изведена њихова омиљена представа "Мала сирена".

Комад "Три сестре" Антона Чехова у режији Марка Мисираче дочекао је посјетиоце у Позоришту Приједор. Представа која дубоко кореспондира са овим временом и овом средином, јер говори о озбиљним проблемима, милитантном духу и ономе шта војска представља, приједорску публику није оставила равнодушном.

Требиње

Ова позоришна манифестација одржана је ове године први пут у Требињу. У програму који је одржан у галерији Културног центра поезију и одломке из књига и интервјуа говорили су чланови требињског Градског позоришта Момир Бркић, Жељко Милошевић и Тијана Бабић. У музичко-сценском дијелу програма наступили су ученици Музичке школе Требиње, Плесног клуба "Марис" и Културне сцене "Мале ствари" Требиње.

Р. Ми.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана