Ева Рас - Кућа на продају на филмском платну

Александра Рајковић
Ева Рас - Кућа на продају на филмском платну

БAЊAЛУКA - Моју књигу "Кућа на продају" на филмско платно пренеће Драгослав Лазић. Контактирао ме тим поводом и то је тек први корак на том пројекту.

Рекла је ово за "Глас Српске" глумица и књижевница Ева Рас из Београда, која ових дана пише свој нови роман о данима које је провела као учесник ријалити програма "Фарма".   

- Роман "Луда баба на фарми 3" појавиће се у марту у издању Задужбине "Петар Кочић" Бањалука - Београд, са којом сам потписала уговор о објављивању књиге пре него што сам ушла на "Фарму" - каже Ева Рас и додаје да је ријеч о документарном роману који не треба много "шминкати".

Расова прича да је на "Фарму" ушла јер је хтјела да види механизам који изнутра покреће ријалити програм и да као писац да свој прилог том феномену овог времена.

- Пристала бих поново да уђем у неки ријалити програм зато што је дивно живети у људској заједници каква год да је. Пошто сам изгубила породицу и живим са трагичним сећањима, било ми је лепо на "Фарми", без обзира на све грубости. Мени су они учесници ријалитија били драги, али ја њима нисам - истиче Ева Рас.

Она прича да је осјетила да нема подршку да остане у финалу.

- Потписала сам уговор са директором Задужбине "Петар Кочић", песником Николом Вуколићем, да књигу коју будем написала објави његова издавачка кућа. Чак ћемо и писца Петра Кочића увући у ријалити шоу, верујем, да је жив, да би и он узео ту тему - каже Ева Рас.

Ова умјетница каже да ће књига о "Фарми" бити роман о једном колективном животу, о групи људи коју су одабрали да живе заједно.

- Биће то роман врло занимљиве композиције, ја ћу људе са којима сам провела 105 дана описивати онолико колико су мени били занимљиви и колико сам имала контакта са њима. Тамо има 60 камера, о "Фарми" најмање знате кад сте на "Фарми" - сматра Ева Рас.

Она тврди да њен роман неће имати никакве сличности са дјелима која је о тој теми писао Џорџ Орвел.

- Џорџ Орвел је написао нешто што је басна, а ја пишем о људима. Његов роман је био футуристички, али се његов футуризам није остварио. Жил Верн га је свакако превазишао. Орвел је животиње користио да указује на ружне људске особине, а ја то не желим - истакла је Расова.

Према њеним ријечима, теза њеног романа је да сваки човјек са сваким човјеком на Земљи може да чини заједницу.

- Јако ми се допада та теза 2011. године и порука са наше "Фарме" коју смо послали преко мог романа. То је порука да сви људи који се нађу на једном месту могу да буду заједно и да сва раздвајања и ратови немају никакве сврхе на почетку трећег миленијума - нагласила је Ева Рас.

Варка

- Варка је када људи мисле да су видели све што се дешава у ријалити програму. Седам редитеља су бирали материјале и актере, а публика је то гледала. Када сам улазила на "Фарму", мислила сам да ћу имати прилику да видим нешто што до сада нисам видела. Не, ја сам само присуствовала сопственом животу! - каже Ева Рас. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана