Владимир Ђукановић о новој књизи “Легенде о црквама брвнарама”: Историја и традиција дочаране најмлађима

Илијана Божић
Владимир Ђукановић о новој књизи “Легенде о црквама брвнарама”: Историја и традиција дочаране најмлађима

БАЊАЛУКА - Књига “Легенде о црквама брвнарама” која ће на занимљив и сликовит начин малишанима указати на значај српске традиције и снагу духовности, аутора Владимира Ђукановића и сликарке Милане Стијак ускоро ће изаћи из штампе.

Кроз 33 илустрације садржане у овом дјелу дјеца ће моћи да схвате како се српски народ кроз вијекове борио за очување идентитета и вјере, моћи ће да разумију легенде и начин на који су настајале наше цркве и да науче многе занимљивости.

О књизи је за “Глас Српске” говорио њен коаутор Владимир Ђукановић који је етнолог у Музеју Републике Српске. Он је истакао да су “Легенде о црквама брвнарама” заправо наставак његове прве књиге “Цркве брвнаре у Републици Српској - легенде или истине”.

- Ову другу књигу сам припремио за дјецу, па је стога она у облику сликовнице. Тако смо све легенде о настанку и о очувању цркава брвнара приказали веома занимљивим цртежима - рекао је Ђукановић.

Како је казао све цртеже у књизи радила је академска сликарка Милана Стијак која ради у Музеју РС.

- Жељели смо да нашој најмлађој публици, односно дјеци основношколског узраста приближимо дијелове наше историје, традиције и културе. Све ове цркве су на сјеверозападној територији Републике Српске. Имамо 15 цркава, а њих 13 је старијег датума и  за њих су везане одређене легенде о настанку и очувању за вријеме турске владавине. Знамо да је у доба Турака било забрањено исповиједање православне вјере и да су се људи довијали на разне начине да направе богомољу, па макар она била и од дрвета и најмањих димензија - објаснио је Ђукановић.

Испричао је да је занимљиво што су те цркве сачуване до данас упркос свим историјским догађајима кроз које је српски народ пролазио.

- Цркве брвнаре су свједоци привржености народа православној вјери, али и народној архитектури. Оне су малих димензија, а садрже основне дијелове које свака црква има. При том мислим на олтар, лађу, наос, пронаос, а неке чак имају и галерију и због тога је значајно да о томе причамо и да се зна да их имамо у нашој близини, те да можемо да их обиђемо и да се упознамо са нашом традицијом - истакао је Ђукановић.

Како је казао у књизи су први пут на једном мјесту приказане 33 легенде које је успио да прикупи у претходном периоду.

- Сви непознати појмови, односно архаизми су објашњени у књизи како би дјеца у потпуности разумјела све, али и да би се упознала са старим ријечима. Ми смо у књизи приказали и карту распореда цркава брвнара на територији сјеверозападног дијела Српске како би најмлађи читаоци могли да виде на мапи гдје се  цркве налазе - рекао је он.

Додао је да је основни мотив свих легенди заправо начин на који су цркве “летјеле” с једног мјеста на друго, те легенде као што су “свака стопа цркве дукат велики”, те да је величина цркве толика да може да се направи на воловској кожи, па и да преко ноћи може да се направи црква, али само онолико колико људи могу да стигну да ураде.

Почетак

Прва књига Владимира Ђукановића “Цркве брвнаре у Републици Српској - легенде или истине” настала је на основу вишегодишњег рада, теренских и архивских истраживања. У њој је приказано 15 цркава брвнара с територије сјеверозападног дијела РС које су настајале од 17. вијека до данас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана