Етно-група Ива: Снијег паде за јубилеј

Цвија Мркоњић
Етно-група Ива: Снијег паде за јубилеј

Бањалука - Етно-група "Ива" из Добоја деценију вриједно ради на очувању српског музичког блага, а вјерној публици вечерас ће поклонити спот за нову пјесму "Снијег паде" који ће бити промовисан у "Мек Тир пабу" у Бањалуци.

Почетак промоције најављен је за 19 часова, а ТВ премијера биће такође вечерас, послије Дневника 2 на Радио-телевизији Републике Српске.

Умјетнички руководилац и оснивач "Иве" Саша Павловић најављује низ активности поводом јубилеја.

 - Имамо амбициозне и велике планове за ову годину, а намјеравамо да завршимо нови албум до краја године. Требало је да имамо велики концерт на Видовдан у Добоју, али је отказан због мајских поплава - казао је Павловић.

Студент одсјека Драмска умјетност на бањалучкој Академији умјетности Дарио Ђураковић изабрао је пјесму "Снијег паде" за свој испитни рад. Спот је сниман на три локације и рађен је у копродукцији Академије и РТРС -а.

- Сценарио и визуелизација не прате клише савремених комерцијалних музичких спотова. Прича спота заснована је на првом стиху пјесме "Снијег паде на бехар на воће" који метафорички говори о томе да нешто долази кад му није вријеме и када за то нисмо спремни - истиче Павловић.

Подсјетио је да су поплаве у Добоју уништиле опрему и вјежбаоницу групе "Ива", па су им пореметиле бројне планове. Међутим, велики концерт поводом 10. рођендана требало би да одржимо крајем љета.

- На албуму имамо 11 пјесама, урађени су и аранжмани, остало је снимање. Са новим композицијама крећемо у авангарднији етхно-јазз-фусион стил - каже Павловић.

Истакао је да "Ива" добија карактеристичнији звук, што је за младе музичаре највећи успјех.

Име

Етно-група "Ива" основана је 2004. године у Добоју као самостални вокално-инструментални ансамбл, а данас има једанаест чланова. Име је добила по љековитој трави која расте на планини Озрен. Први албум "Трава ива од мртва прави жива" промовисан је у октобру 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана