Етно-група Ива пјесмом поздравила Требиње

Ратомир Мијановић
Етно-група Ива пјесмом поздравила Требиње

Требиње - Етно-група "Ива" из Добоја први пут је наступила у Требињу, а на Тргу слободе у овом граду публика је била одушевљена љепотом гласова чланова овог састава.

Бројни Требињци кажу да је наступ одржан у понедјељак увече био заиста за памћење, а организатор концерта био је тамошњи Културни центар.

На репертоару групе која има једанаест чланова су вокална и вокално-инструментална дјела народне музике, коју изводе у оригиналном или модерном аранжману, али и композиције српске црквене и духовне баштине.

Међу пјесмама групе "Ива", које су освојиле публику, су "Снијег паде", "Добро дошо Христе", "Трилогија"...

Умјетнички руководилац групе Саша Павловић истиче да "Ива" баштини оригинално традиционално пјевање, а посљедњих година упустили су се и у креативну авантуру-интерпретације музичке традиције. На тај начин они комбинују изворне пјесме са елементима модерних музичких праваца - џеза, рока...

- У овом музичком жанру Балкан данас преузима Европу и свијет, због чега ће музички састави са наших простора, који стварају на народној музичкој традицији, бити све траженији - вјерује Павловић.

Истиче да је велики дио српске музичке баштине заборављен, због чега им често треба много времена да нађу и креативно оживе неку традиционалну пјесму.

- Ритам, музика и мелодика наших напјева су веома снажни и изазовни, а то само говори колико је наш човјек из народа, још од средњег вијека, био умјетнички надарен. Ми смо најбогатија земља што се тиче мелодике и у том смислу Европа касни за нама, а Америци ће требати још 400 година да нас сустигне - сматра Павловић.

Са "Ивом" на концертима није лако пјевати, додаје Павловић, јер мало ко у публици зна пјесме које су чланови ове групе оживјели.

Подсјећа да право богатство лежи у српској изворној музици.

- Желимо да покажемо западу управо то благо наших напјева - рекао је први човјек "Иве".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана