EПК 2024. године: Бањалука представила апликацију у Бриселу

Миланка Митрић
EПК 2024. године: Бањалука представила апликацију у Бриселу

Бањалука - Двије и по године смо радили на припреми кандидатуре и ријеч је о заиста обимном послу на припреми низа пројеката који би, заправо, требало да буду основа те апликације.

Имали смо дугу и напорну презентацију са питањима која су се односила на различите сфере живота код нас. Очекујемо најбоље, ми смо са своје стране учинили све и са оптимизмом чекамо одлуку. 

Рекао је ово градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, након што је тим за кандидатуру Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године данас у Бриселу представио своју аппликацију.

Осим Бањалуке, у Бриселу су своје апликације представили Мостар и норвешки Бодо. Коначни резултати биће објављени сутра око подне, а побједник ће бити изабран по збиру гласова, а на основу презентације, апликације и одговара на питања. У обзир се узима и посјета чланова ЕПК сваком од градова кандидата. 

- Наглашавам да је ово невјероватна развојна шанса за наш град, јер град са овом титулом добија потпуно нов идентитет и нову димензију, поготово у међународним оквирима. Култура за собом вуче велики број долазака људи у наш град, међународну репутацију и то би био потпуно нови моменат у развоју нашег града - додао је Радојичић.

Заједно са бањалучким тимом, у Бриселу су и начелници партнерских градова у овом пројекту, Бихаћа и Јајца - Шухрет Фазлић и Един Хозан.

Пројекат у Бриселу су бранили Радојичић, Фазлић и Хозан, заједно са члановима тима, а то су: Моника Поњавић, Саша Ђорђевић, Марко Билбија, Дијана Грбић, Мирјана Галић, Огњен Шукало и Никола Кужет.

- Ми смо у истом пројекту, јер је ово заједнички пројекат наша три града. Желимо да свим грађанима БиХ понудимо нешто ново и оптимистичније, а комплетан пројекат смо припремали са пуно жеље и добре енергије - рекао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

Апликациона књига којом се Бањалука бори за Европску престоницу културе 2024. године објављена је синоћ. Под слоганом "Супротности се привлаче", те лајтмотивом "Суочавање", стратегију чине четири кључне теме: "Наизмјенична струја", "Пуњење батерије", "Искра" и "Нова енергија". 

- Презентација је била фантастична, тако да комисија послије ње није имала питања везана за културу, али су имали о пројекту коалиција градова. Уколико добијемо титулу, план је да се сарадња шири на десет осталих градова - објаснила је чланица тима Моника Поњавић.

Она је  додала да сматра да је на комисију остављен изузетно добар и позитиван утисак. 

- Надам се добром исходу, јер смо најбоље што смо могли урадили то што је до нас . Одлучиваће нијансе - нагласила је Поњавић. 

Програм се састоји из два пола, уз поменуте четири програмске струје и укупно 72 пројекта, од чега је њих 80% добијено путем позива.

- Наизмјенична струја је она која мијења смјер. Промијенити свој смјер није увијек најлакши задатак. Самим тим, "Наизмјенична струја" настоји направити први, неопходни корак у трансформисању Бањалуке, али и Босне и Херцеговине, државе која је прекинула најдужи период мира у Европи, у отворено, мултикултурално европско друштво - назначено је о овом сегменту пројекта

. За другу фазу пројекта наглашено је да ће се бавити проблемима града, те недостатком капацитета (људи, простора, повезаности).

"Искра" је трећа фаза и симболиће спајање. Фокус ове фазе стављен је на културно и историјско насљеће, те проналазак иновативних начина представљања у контексту савременог доба. "

- Кључ у стварању нове енергије је натјерати нешто да се помјери. У нашем случају, са мртве тачке. "Нова енергија" доводи културу и умјетност у везу са природом, на неочекивана мјеста, истовремено подижући свијест о животној средини и доприносећи њеном очувању и заштити – додаје се о посљедњој фази пројекта. 

Апликацију су, уз помоћ бањалучке културне сцене, осмислили, написали и дизајнирали: Моника Поњавић, Вук Радуловић, Марко Билбија, Саша Ђорђевић, Бојан Галић, Мирјана Галић, Дијана Грбић, Немања Миленковић, Огњен Шукало и Никола Кужет.

Пројекат и програм се ослања на Стратегију развоја културе бањалука 2018-2028, стратешки документ који је јуну 2018. усвојен на Скупштини Града, и тако постао први стратешки документ развоја културе на нивоу града у Босни и Херцеговини. 

Поменута апликација даје одговоре на око 40 питања представљених кроз 7 поглавља:  допринос дугорочној стратегији, културни и умјетнички програм, европска димензија, партиципација, менаџмент и капацитет за имплементацију.

Пренос проглашења побједничког града биће обезбијеђен на званичној "Фејсбук" страници Града Бањалуке,  сутра од 11.30 часова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана