Енциклопедија митских створења “Митопедија” стиже пред најмлађу читалачку публику

Илијана Божић
Енциклопедија митских створења “Митопедија” стиже пред најмлађу читалачку публику

БАЊАЛУКА - Приче о чудесним бићима, те о њиховим згодама и незгодама у магичном свијету, обједињена у енциклопедији митских створења “Митопедија”, украшена шароликим илустрацијама овог мјесеца биће доступна у књижарама на радост најмлађих читалаца.

Књига ће бити објављена у издању “Лагуне”, а намијењена је школарцима од седам година до 12 година. Писана је ћирилицом, а ове разноврсне приче на српски језик превела је Дијана Радиновић. Из “Лагуне” су саопштили да су ове дивне приче о необичним и фантастичним бићима право надахнуће за најмлађу публику.

- Оне ће децу да нагнају да сама причају приче и цртају, а упознаће их и с различитим културама. Јесте ли чули за Анансија, паука из афричких прича који мења обличје? Или за Танукија, љупку али и враголасту животињу из јапанских предања - навели су из “Лагуне”.

Митови и легенде су традиционалне приче које се преносе с кољена на кољено. Оне нам доносе најразличитије приче о тајанственим чаробним бићима која живе међу нама. Оне нам и објашњавају како је нешто настало, рецимо како је настала олуја или како је настало море.

У опису “Митопедије” наведено је да је ова књига за најмлађу публику мали водич за пут око свијета која им открива сва та чудновата бића.

На почетку дјела дјечаци и дјевојчице моћи ће да виде како изгледа мапа свијета у “Митопедији”, те да прочитају како је Кецалкоатл створио људе, те о громовитој птици, али и о Керберу и Хераклу.

У књизи су садржане приче митова и легенди из Сјеверне и Јужне Америке, Европе, Африке, Азије, Аустралије и Океаније.

Тако, рецимо, оне приче које долазе из Сјеверне и Јужне Америке упознају читаоце с митским чудовиштима из амазонске џунгле, и говоре о моћним божанским животињама тамошњих народа, те о настанку свијета. 

Ова забавна и поучна књига корисна је како за малишане тако и за родитеље и све оне које занимају приче о занимљивим и чудноватим створењима.

Прича из џунгле

- Према локалним предањима, амазонским прашумама тумара црвенкаста звер налик медведу: чудовишни мапингвари. Иако је огроман, спретан је и полако се и нечујно провлачи кроз растиње, па и ако јесте у близини ретко ће се чути. Међутим, може да се намирише јер се из његовог чупавог крзна шири одвратан смрад белог лука, балеге и трулог меса - стоји забиљежено у књизи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана