Емоције клизиле на крилима Лабудовог језера

М. Пијетловић фото: В. Стојаковић
Емоције клизиле на крилима Лабудовог језера

Бањалука - Позитивна енергија, еуфорија и оно слатко ишчекивање пред спектакл, али и велика гужва у свим улицама и испред саме дворане "Борик" испунили су Бањалуку у четвртак увече пред наступ најпознатије балетске трупе на свијету, Царског руског балета.

И неколико мјесеци пред овај грандиозни културни догађај, карте су биле распродате до посљедњег мјеста, чему свједочи препуна дворана, у којој је публика са великом пажњом пратила сваки покрет плесача који су извели "Лабудово језеро" Петра Иљича Чајковског.

У балетској представи су играли примабалерина Царског руског балета Лина Севелиова и њен партнер Нариман Бекзханов, у улогама Одете и принца Зигфрида, са још 39 умјетника, који су прије наступа одржали час балета у плесној школи "Гема" у Бањалуци.

Ови истински умјетници поручили су да ће се потрудити да публици донесу дашак свјетски познатих позоришта у којима изводе "Лабудово језеро", једну од најбољих и најпознатијих балетских представа.

Зоран Ђурић, директор "Квин естраде", која је организатор овог гостовања, рекао је да су се потрудили да поштују све техничке параметре које овај балет захтијева.

- Нажалост, ми немамо адекватну дворану за извођење балета, али смо се потрудили да сцену направимо максимално приближно оној изворној - истакао је Ђурић.

А са првим тактовима "Лабудовог језера" публика је на тренутак зауставила дах, када су на сцену изашли савршено увјежбани балетски умјетници, чији су лакоћа покрета и раскошни костими изазвали одушевљење, а готово сваки дио ове балетске представе, игране у два чина, попраћен је громогласним аплаузима.

Ова прича је саткана од безброј чаробних нити изузетних и снажних емоција, а привилегију да упије сваку њихову капљицу имала је и бројна публика у Бањалуци.

И након представе многи нису могли да сакрију узбуђење, али ни помало црвене дланове, које нису штедјели да би наградили умјетнике Царског руског балета.

- Имала сам прилику да овај балет погледам на бројним иностраним позоришним сценама, али сам са посебном емоцијом пратила извођење у свом граду. Заиста неописиво. Пресрећна сам што смо имали прилику да доживимо нешто јединствено и дефинитивно нам треба више оваквих дивних догађаја - рекла нам је једна Бањалучанка након завршетка представе.

Балету су, поред бројне публике, присуствовале бројне личности из јавног и културног живота Бањалуке и Републике Српске, између осталих предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић, те генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

"Крцко Орашчић"

Директор "Квин естраде" Зоран Ђурић је рекао да у плану за крај године има још једно гостовање Царског руског балета са представом "Крцко Орашчић". Ова балетска трупа наступала је на свим континентима. Прије Републике Српске наступали су у Словенији, Хрватској и Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана