Емир Кустурица: Филм још није завршен

Александра Маџар
Емир Кустурица: Филм још није завршен

Вишеград - Када се прије неколико дана појавио списак филмова који су уврштени у програм Канског фестивала, изненађујуће за јавност и филмске стручњаке била је спознаја да међу изабраним није нови филм Емира Кустурице "На млијечном путу".

И док су руски медији писали како је Кустурица изјавио да се то све дешава због његових добрих односа са Русијом, те да због тога филм није у селекцији, славни редитељ је демантовао такве тврдње, објашњавајући разлоге због којих филм неће бити приказан на фестивалу.

- Није тачна тврдња да филм није прошао канску селекцију. Филм је у мноштву проблема са оптичким триковима и није још завршен. Он је као такав приказан у Вишеграду, то је била контролна пројекција, а поједини медији су то назвали претпремијером, што је погрешно. То није била никаква претпремијера - истакао је Кустурица.

Истакао је и важну чињеницу да је тог дана када је филм приказан у Вишеграду, била закључена канска селекција.

- И свако нормалан ко хоће да схвати схватиће да филм није могао ни бити упућен у Кан. Бити узет за Кански фестивал значи и неке термине, а с обзиром на то да је пројекција у Вишеграду била у исто вријеме када је канска селекција затворена, јасно је да филм није ни могао бити упућен у Кан - нагласио је Кустурица.

Све вијести које су се појављивале ових дана подигле су много прашине око филма, који још није на прави начин угледао свјетлост дана, што само додатно утиче на нестрпљење публике да погледа ново остварење цијењеног редитеља.

Приче које су ових дана кружиле по медијима да је филм послат, али да га жири није ни погледао, очигледно немају основу.

Настанак сценарија

Филм је урађен према Кустуричиној приповијеци "У змијском загрљају", која је објављена у књизи "Сто јада". Ова филмска прича снимана је на атрактивним локацијама на Мокрој гори, у средњовјековном граду Клобуку у близини Требиња и у Андрићграду, у Вишеграду. У филму, осим Кустурице, значајне улоге играју италијанска филмска дива Моника Белучи и призната српска глумица Слобода Мићаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана