Елеганција и раскош на бечком балу

Александра Маџар
Елеганција и раскош на бечком балу

Бањалука - Ријетке су жене и мушкарци који себе бар једном у мислима нису видјели у прекрасним балским хаљинама и смокингу, како у великим дворанама присуствују раскошном балу, а цијели тај бајковити призор праћен је звуцима класичних нота које оживљава познати оркестар.

Баш овај призор из сна Бањалучани ће имати прилику да доживе на јави 14. фебруара 2015. године када ће у Кристалној дворани хотела "Босна" бити одржан "Бечки валцер", један од најзначајнијих европских културно-хуманитарних догађаја.

Елеганција која краси бечки плес Бањалучане ће музиком увести у чаробан и јединствен свијет правих културних вриједности, који ће највјероватније постати дио зимске традиције.

- Веза са Бањалуком је снажна и емотивна, а наша истраживања показала су да постоји велико интересовање друштвено-културних, политичких и привредних кругова да се та лијепа традиција пренесе и дугорочно етаблира у Бањалуци - истакао је организатор бечког бала у Бањалуци Дарко Милорадовић.

Објаснио је да бечки бал није догађај који служи само за његовање високе културе и традиције, него је и одлична могућност да се у елегантној атмосфери продубе односи са пословним партнерима и склопе нова познанства са доносиоцима одлука из дипломатије, друштва, политике, медија и економије из Бањалуке и Беча.

Сви који буду дио овог спектакуларног догађаја имаће прилику да плешу уз бечки ансамбл "Јоханнн Страусс енсембле Њиен", који је најпознатији по популаризацији валцера.

Милорадовић је подсјетио да је фебруар мјесец у којем се у Бечу одржи око 400 балова током балске сезоне, која почиње 11. новембра и траје до краја карневала, те да је и то један од разлога што у истом периоду плес долази и у Бањалуку.

- Симпатично нам је звучало и то што је 14. фебруар Дан заљубљених. Желимо да се Бањалучани заљубе у догађај који организујемо - рекао је он.

Претходне три године бал је успјешно организован у Београду, о чему свједоче и многобројни медијски извјештаји пуни ријечи хвале. Бечки бал, осим што је културна манифестација која има за циљ да створи нове и продуби постојеће друштвене, културне, политичке и економске везе између Бањалуке и Беча, односно Аустрије и Републике Српске, такође ће у Бањалуци имати и хуманитарни карактер, кроз лутрију која је саставни дио културног догађаја.

Комплетан програм још није познат, као ни цијена улазнице, али, како је рекао Милорадовић, понуде ће се слати компанијама и институцијама које за ову прилику могу да закупе сто.

- Наше искуство говори да је то варијанта у којој можемо да каналишемо капацитете. Не бисмо вољели да распишемо да свако може да дође јер бисмо имали проблем са мјестима. Овакав начин резервација се и у Београду показао као добра пракса - каже Милорадовић.

Дрес код

- Уобичајено је да на баловима даме носе балске хаљине, а господа смокинг, фрак или, уколико је неко војно лице, гала војну униформу. Међутим, искуство из Београда показало је да за овакву врсту догађаја, који на нашим просторима нису били чести, људи буду у ситуацији, а посебно господа, да не могу  наћи адекватну гардеробу. Онда се најчешће одлуче да иду код кројача, што дуго траје и скупо је. Ми смо ту ситуацију мало олакшали. Даме треба да се појаве у балским хаљинама, а господа у смокингу, фраку, гала униформи или у тамном одијелу са краватом - нагласио је Дарко Милорадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана