Егон Савин: Сурова борба ближњих за власт

Цвија Мркоњић
Егон Савин: Сурова борба ближњих за власт

Бањалука - "Мрешћење шарана" издвајам зато што је то можда најдуховитији комад Александра Поповића, који је са неизмерном духовитошћу приказао изузетно окрутне односе и сурову борбу за власт између људи који су једни другима блиски и једни другима много значе.

Рекао је ово за "Глас Српске" београдски редитељ Егон Савин, који иза себе има 85 режија, а који режира нову представу у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Са познатим редитељем сарађује ансамбл Народног позоришта, а главна улога повјерена је Жељку Стјепановићу.

- Поповић је хроничар једног поратног времена и открива специфичан менталитет и породичне односе у борби за политичку превласт, не само на макро нивоу већ и унутар малих заједница, између обичних људи и њихових малих живота - казао је Савин.

Александар Поповић изванредним, јединственим и непоновљивим сценским језиком приказује бесконачност промјене идеја и идеологија у жељи да се успостави социјална сигурност, бијег од сиротиње, анонимности и безначајности.

- Људи из наше средине лако ће се препознати у овом комаду, волео бих да публика понесе слику света која није потпуно лепа и ружичаста, али ни сива и мрачна - навео је Савин и истакао да нас позориште учи како живјети боље и слободније, те како избјегавати зло.

Редитељ, који у београдским позориштима на репертоару има 14 представа, каже да, иако сигурно има свој специфични позоришни рукопис, настоји да сваки нови комад ради као да представу ради први пут.

- Трудим се да немам оптерећење досадашњим радом, страх ме од тога да ћу се неминовно понављати због огромне продукције иза мене, али сваки пут учиним напор да оно што радим буде свеже, ново и занимљиво позоришној публици - рекао је Савин.

Према његовим ријечима, више није присталица експерименталног театра, вјерује у класичне вриједности и способност глумачке трансформације да се у сваком пројекту буде донекле нов и непоновљив.

- У театру Српске постоји ентузијазам и изузетни глумачки потенцијали, али оно са чиме овај ансамбл сада треба да се избори јесте велика продукција у којој треба бити непоновљив - истакао је редитељ комада "Мрешћење шарана".

Он каже да је имао прилику да погледа неколико представа са репертоара НПРС, а да ће комплетан утисак о сарадњи са театром НПРС и ансамблом моћи да каже за отприлике један мјесец, када буде у финишу свога рада.

Позориште

Егон Савин истакао је да вјерује у позориште са којим се обичан човјек може идентификовати и у којем се може препознати.

- Верујем у позориште кроз које гледалац може успостављати критеријуме и препознавати обиље девијација и предрасуда којим је оптерећена наша стварност - рекао је редитељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана