„Џими П”, главни фаворит у Кану?

Agencije
„Џими П”, главни фаворит у Кану?

Нови филм Бенисија дел Тора “Jimmy P.:Psychotherapy of a Plains Indian” (Џими П.:Психотерапија Индијанца са висоравни) издвојио се на почетку филмског фестивала у Кану као фаворит за Златну палму.

Порториканско-француска прича о америчком старосjедеоцу који је режирао Француз Арно Деплешин премијерно је приказана 18. маја у Кану.

Филм је прича о двојици мушкараца, Индијанцу из племена Црна стопала Џимију Пикарду (Дел Торо) који пати од повреде главе пошто је служио у Другом свjетском рату и антропологу и психологу из Француске Жоржу Девероу (Метју Амалрик) који га лијечи у војној болници у Канзасу.

“Филм једну ногу има у Европи, а другу у Америци”, рекао је Деплешин новинарима и додао да је снимао на Средњем Западу САД и у резервату Црних стопала у Монтани.

Како преносе агенције, “Џими П.” вјерно приказује дијалоге пацијента и аналитичара. Филм је адаптација Девероове књиге “Реалност и сан” из 1951. у коју су биле укључени подужи транскрипти сесија.

Редитељ је рекао да је желио да “ухвати” авантуру, односно како двојица мушкараца постају пријатељи док крче пут кроз Џимијеве успомене до извора његовог бола.

Филм веома почива на “хемији” између Дел Тора и Амалрика - двојице добрих, међународних глумаца који функционишу у потпуно другачијем ритму гдје се Алмарикова франатична енергија сукобљава са Дел Торовом сведеном тежином.

“Бенисио као особа ме је веома импресионирао”, објаснио је Амалрик и додао да је управо ту импресионираност искористио у филму.

Дел Торо је објаснио да су се њих двојица упознали прије неколико година у Кану. Глумци се или повежу или не, рекао је Дел Торо и додао да се идентификовао са једним Џимијевим квалитетом, његовим индијанским именом које значи “Сви Пичају О Њему”.

“Сви причају и о мени”, рекао је он.

На питање да ли је “Џими П.” амерички филм, Деплешин је одговорио да му одговара фестивалска класификација према редитељима и додаје да је филм о пријатељству између Индијанца и љекара имигранта у њима обојици страној земљи.

“То је прича о двојици мушкараца који постају Американци”, рекао је он.

Прве критике филма веома су позитивне и издвојиле су га као једног од главних фаворита за Златну палму коју ће на крају фестивала додјелити жири предвођен редитељем Стивеном Спилбергом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана