“Џез поези кабаре” : Јединствен спој џеза и поезије

Александра Маџар
“Џез поези кабаре” : Јединствен спој џеза и поезије

Бањалука - Заљубљени у поезију, вођени музиком и потребом да свој таленат и креативност најискреније подијеле са онима који осјећају говор њихових душа Саша Берендика, Небојша Курузовић и џез бенд “Комбајн квартет”, заједничку љубав претворили су у јединствен “Џез поези кабаре” који је право освјежење на домаћој културној сцени.

И они сами кажу, да им је тешко од почетка до краја објаснити концепт њихове умјетничке групе, али сматрају да то донекле и треба тако да буде.

- То је џез, музика која увијек оставља простор за импровизацију и  буди слободу - казао је Берендика.

Тај савршен осјећај непредвидивости који се може оживјети само искреним емоцијама, могли су доживјети сви присутни на њиховом првом концерту у априлу.

Курузовић, који је говорио своју поезију, али био и модератор који је у паузама забављао публику испричао је да одавно пише, али да никада није размишљао да изда књигу.

- Увијек сам желио да имам живе наступе, јер је поезија умјетност тренутка. Ми правимо чудну комбинацију уникатне поезије и пјесама праћених ауторском музиком - казао је он.

Тренутно на репертоару имају дванаест пјесама које је публика у тој умјетничкој форми са одушевљењем прихватила.

-  Заиста ми је било лако на концерту извести све то, али и је и сувише тешко описати шта ми радимо. Може се рећи да је то мјешавина стендапа, поезије са секвенцама пјевања и врхунске свирке - истакао је Курузовић.

Најбитније је, како кажу да раде искрено, јер овакав израз не постоји у овом дијелу Европе, а њима је, додају тај спој природан и неодвојив, као и  џез, поезија и вино.

Поносни су што имају част да сарађују са “Комбајн квартетом” за које сматрају да су изузетни и школовани умјетници.

Иако је на почетку било доста компликовано да се уклопе и нађу компромис када на сцени завладају емоције, успјешно су пронашли начин како да прате једни друге.

Курузовић се присјетио и основне школе, када је добијао јединице јер није успијевао да научи пјесмице напамет.

- Увијек се зезамо на концертима, јер сам имао тај проблем, а и слабовида сам особа, па не могу да читам. Међутим, десило се чудо, у Кини су му научили да су мозак и срце повезани, да је то један орган, па сам тако и ја научио све своје пјесме напамет - нагласио је Курузовић.

Да је ово на неки начин промоција џеза, али и модел по којем се може промовисати домаћа поезија, потврдо је и Берендика.

- Кроз музику то може да дође до ширег броја људи, јер како кажу наши бардови писане ријечи “залуд поезија, ако не живи на уснама младих” - казао је он.

Идеја и понуда је много. Размишљају да сниме аудио и видео запис, да се појаве на свим фестивалима који имају префикс џез,  а нагласили су да је на репертоару и пјесма посвећена јубилеју великог Бранка Ћопића која носи назив “Ћопићу, опрости”.

Театар фест

- Указала нам се част да затворимо Театар фест 25 маја. а послије тога 14. јуна имаћемо још један концерт у Народном позоришту РС. Публика може да очекује доста добре музике поезије и искрености - каже Саша Берендика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана